Amerykanin przetestował "dziwne" polskie jedzenie. "Trzeba być szalonym"

Ryan Socash jest Amerykaninem, który od 2005 roku mieszka w Polsce. Na YouTubie prowadzi popularny kanał Kult America. W jednym z ostatnich odcinków postanowił przetestować w Zakopanem kilka potraw kuchni polskiej, które nazwał "dziwnymi". Co najbardziej mu zasmakowało?

Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ryan Socash pojechał do Zakopanego, aby spróbować między innymi jak smakują flaki czy kaszanka, które nazwał "dziwacznym polskim jedzeniem". Na samym początku wideo dziennikarz przyznaje, że takie polskie dania, jak pierogi czy kiełbasa, są doskonale znane i dobrze smakują. Jednak niektóre, jego zdaniem, wydają się "straszne" i takie też było jego pierwsze odczucie, gdy zobaczył, a właściwie powąchał flaki. 

Szczerze, myślałem, że trzeba być szalonym, żeby jeść coś takiego

- przyznał Socash. Dodał, że łatwo można dać się oszukać i gdy po raz pierwszy zobaczył tę zupę, "prawie zwymiotował". Szybko jednak zmienił zdanie. 

 
To jedno z najbardziej pikantnych i najpyszniejszych polskich dań.

Amerykanin postanowił też spróbować kilku lokalnych, góralskich klasyków, a wśród nich znalazł się oczywiście oscypek. Ryan Socash wybrał się na jedną z głównych ulic Zakopanego, gdzie kupił jedną porcję serka z żurawiną. Przyznał, że jest smaczny, ale on woli, gdy jest świeży, a nie grillowany. W innym miejscu kupił więc kolejny oscypek i tym razem był bardziej zadowolony. Zdecydował się również na marynowane rydze. "Fenomenalne" - zachwycał się, choć dodał, że nie każdy przepada za tym smakiem. 

FlaczkiFlaki - przepis na rasowe danie. Istotą jest połączenie kilku gatunków mięs

Dziennikarz nie pogardził też marynowanymi śledziami. Socash opowiada, że jego relacja z nimi była dość skomplikowana. Z czasem jednak je polubił i nauczył się, jak powinno się je jeść. W Zakopanem rozkoszował się nimi z dodatkiem chrzanu.

Są trochę błyszczące, co może zniechęcać wiele osób, np. moja mama by ich nie zjadła. Ja też na początku nie byłem przekonany, ale teraz jestem zachwycony.

Twierdzi, że jeśli proporcje poszczególnych składników marynowanych śledzi są dobrze zachowane, to jest to wówczas idealna przystawka przed góralskim daniem głównym. 

Zobacz wideo "To jest coś, co naprawdę lubię", "Jest w nich coś odważnego" - wiecie, które polskie danie wywołuje tyle emocji?

Jednak za najdziwniejszą Socash uznał kaszankę, a właściwie jej skład, w którym znajduje się między innymi krew. "Może to brzmieć nieco obrzydliwie i jest nieco dziwne, ale jeśli się ją zgrilluje, dzieje się magia" - podkreśla. 

Polubiłem ją, choć nadal jest to potrawa, którą jeszcze uczę się jeść. Jednak powiem wam, że jest milion razy smaczniejsza niż czernina.

Czernina to słodko kwaśna zupa, która budzi dość ekstremalne emocje. Od zachwytu, przez akceptację, po awersję.Jak przywołać wspomnienia z wakacji na wsi? Zrobić czerninę z tego przepisu

Socash przyznaje, że uwielbia nie tylko dziwaczne polskie jedzenie. "Uwielbiam Zakopane, uwielbiam te wszystkie pamiątki i uwielbiam góralski folklor" - mówi. Na koniec Amerykanin zachęca, aby nieco poeksperymentować z polskim jedzeniem i śmielej je odkrywać, aby przekonać się jak smaczne może być.

****

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: