-
Haps
-
Jak przygotować
- Rydze marynowane - przepis na najlepsze grzyby w occie. Jeśli zachowasz proporcje, efekt przejdzie twoje oczekiwania
Rydze marynowane - przepis na najlepsze grzyby w occie. Jeśli zachowasz proporcje, efekt przejdzie twoje oczekiwania
Rydze marynowane to prawdziwy rarytas i każdy, kto chociaż raz ich spróbował, na pewno się ze mną zgodzi. Przepis jest banalny, ale w każdej marynacie kluczową rolę odgrywają oczywiście proporcje. W tym przypadku to jedna szklanka octu na 4 szklanki wody.
Rydze marynowane to nie lada przysmak i jeżeli mamy szczęście znaleźć je w lesie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamknąć je w słoiku na "zachciankę". Nie ma w tym przepisie nic skomplikowanego - jedyne co trzeba zapamiętać to odpowiednie proporcje. Rydze są delikatne i nie należy ich "przeoctować". Jedna szklanka octu na cztery szklanki wody to przepis na rydzowy sukces.
Marynowane rydze - przepis na grzybowy rarytas
Składniki:
- rydze, najlepiej młode (tyle, ile zmieści się do słoików)
- 1 cebula
- czubata łyżka soli
- ok. pół szklanki cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 4 szklanki wody
- kilka listków laurowych
Sposób wykonania:
- Rydze dokładnie oczyść i jeśli są duże, pokrój je na mniejsze części. W garnku zagotuj wodę i przez 10 minut gotuj grzyby. Następnie odcedź je na sicie.
- Kiedy rydze się gotują, przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z octem, łyżką soli, cukrem oraz listkami laurowymi. Następnie pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie cebulę pokrój w piórka.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiczki i dość ciasno upchnij w nich grzyby. Do każdego ze słoiczków włóż kilka kawałków cebuli i zalej je zalewą. Każdy słoik szczelnie zakręć.
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki z rydzami i zalej je wodą mniej więcej do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.