Chciała robić dżemy, zabrakło jej cukru. Znalazła go na Litwie. "Robię zapasy!"

Cukier, a raczej jego brak, jest od kilku dni tematem numer jeden w całej Polsce. Niestety, cukrowe braki nieszczęśliwie zbiegły się z czasem robienia przetworów, a wiadomo, że w tej materii bez słodkiego dodatku ani rusz. Nasza redakcyjna koleżanka odwiedziła niedawno przygraniczny sklep na Litwie. Tam cukru było pod dostatkiem.
Zobacz wideo

Obecnie cukier jest towarem deficytowym, podobnie jak papier toaletowy na początku pandemii. W wielu dyskontach próżno go szukać, a miejsca, gdzie ustawione były opakowania produktu, świecą pustkami. Wiele firm wstrzymało dostawy, a jeśli gdzieś pojawi się słodki proszek, ludzie masowo go wykupują, za nic mając obowiązujące limity, które zmuszone zostały nałożyć niektóre sklepy. Nieszczęśliwie kryzys cukrowy zbiegł się w czasie z sezonem na przetwory i wielu amatorów dżemów i kompotów zostało postawionych pod ścianą.

Fasolka szparagowa (zdjęcie ilustracyjne)Jak ugotować fasolkę szparagową? Zapamiętaj te proste, kuchenne zasady

Nasza redakcyjna koleżanka miała okazję sprawdzić, jak wygląda dostępność cukru w małej wsi na Litwie, położonej ok. 10 minut drogi od granicy z Polską. Okazuje się, że sytuacja cukrowa jest pod kontrolą. Cukru tam pod dostatkiem, a jego cena wcale nie jest zawyżona, jak bywa w niektórych polskich sklepikach, gdzie cukier cudem się ostał.

Byłam na Suwalszczyźnie u rodziny i dosłownie 10 minut od granicy z Polską jest taka miejscowość Wisztyniec. Jest tam tylko jeden mały sklepik, typowo wiejski. Moja ciocia, która właśnie chciała robić dżemy, nie mogła w Polsce kupić cukru, bo nigdzie go nie było i nagle słyszę: Jest cukier, robię zapasy!

- opowiada Natalia, która podzieliła się z nami zdjęciami cukru z litewskiego sklepu. Cena cukru na Litwie to około 1 euro, co w przeliczeniu na złotówki daje mniej więcej 5 zł za 1 kg, podczas gdy w niektórych polskich sklepach ceny cukru sięgają zawrotnej kwoty 10 zł za kg.

Cena cukru na Litwie to ok. 1 euroCena cukru na Litwie to ok. 1 euro archiwum prywatne /redakcja

Okazało się, że w tym małym sklepiku go nie brakuje. Sprzedawczyni powiedziała, że nie mają z cukrem żadnych problemów.

- dodaje Natalia.

Jak się okazuje, kwestia barku cukru nie dotyczy naszych sąsiadów, dlatego jeśli mamy w planach robienie dżemów i innych przetworów, warto wybrać się na wycieczkę, by zrobić odpowiedni zapas. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: