Jamie Oliver to brytyjski kucharz, który na swoim koncie ma wiele książek kucharskich i programów kulinarnych. Znany jest ze świadomego promowania ekologicznej żywności, przeciwny jest karmieniu dzieci fast foodami i z tego powodu bardzo angażuje się w uświadamianiu ludzi na temat zdrowego odżywiania się.
Na rynku dostępne jest wiele książek kucharskich mężczyzny. Możemy znaleźć „Jamie Oliver w domu: przez gotowanie do lepszego życia" lub „Gotuj z Oliverem: przewodnik, dzięki któremu zostaniesz lepszym kucharzem". Kucharz prowadził również swoje programy kulinarne, do których zaliczają się „Gotuj sprytnie jak Jamie" i również „Kulinarne wyprawy Jamiego". Jednak jeśli chcemy zobaczyć nowsze produkcje i przepisy, możemy sprawdzić jego kanał na YouTube i Instagram, gdzie dzieli się swoimi kulinarnymi odkryciami.
Na swoim kanale na YouTube prowadzi program „Save with Jamie", gdzie przedstawia niezawodne tajniki kulinarne, które pomagają w oszczędzaniu i w mniejszym marnowaniu jedzenia. W jednym odcinku odwiedził parę, która wyjaśniła, że ma duży problem z przechowywaniem ziół i to je najczęściej wyrzucają. Mężczyzna nie mógł przejść obok tego obojętnie i poradził, co mogą zrobić, gdy mają ich za dużo.
Zioła, jakie najczęściej kupowała para, która wzięła udział w odcinku kucharza to: bazylia, kolendra, rozmaryn, pietruszka i tymianek. Nie wiedzieli, co mogliby zrobić, żeby nie marnować ich tak bardzo, jak to robili do tej pory. Na swój problem dostali aż 4 rozwiązania.
Suszenie ziół
Ususzenie ziół to najprostszy i najszybszy sposób na zachowanie ich bez konieczności wyrzucania. Kucharz zawiesił je na metalowej kratce blisko kuchenki, aby miały ciepłe i suche miejsce.
Ususz je, zawieszając w ciepłym miejscu. Przetrwają miesiące i będą smakować znacznie lepiej niż te, które kupujesz w drogich, małych słoiczkach - podkreśla w filmie.
Mrożenie z dodatkiem oleju
Do tego sposobu potrzebujemy moździerza, oleju oraz foremek na lód. Jamie pokazał, że rozgniecioną mieszankę ziół (użyć możemy do tego wszystkiego, co mamy) trzeba połączyć z kilkoma łyżkami oleju lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną mieszankę wystarczy przelać do odpowiednich pojemniczków i zamrozić. Takie zioła można przechowywać miesiącami.
Pesto z ziół
Trzecim pomysłem jest zielone pesto, do którego kucharz wykorzystał bazylię oraz pietruszkę. Zioła umieścił w moździerzu i utarł je. Następnie dodał do nich odrobinę soli i przełożył do miseczki. Migdały i szczyptę czosnku granulowanego również utarł i dodał do wcześniej rozgniecionych ziół. Do całości dorzucił sok z cytryny, starty parmezan i oliwę z oliwek. Jak sam Jamie Oliver mówi
Pesto nie musi być tylko z bazylii i orzechów piniowych, możesz użyć każdych orzechów, każdego sera i każdych miękkich ziół.
Tak przygotowane pesto podawajmy z pieczywem lub jako dodatek do sosów.
Masło ziołowe
Ostatnim sposobem, jakim podzielił się z parą i widzami było przygotowanie masła z ziołami. Do miękkiego masła, które umieścił w misce, dodał dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie na desce posiekał zioła, w jego przypadku była to pietruszka, mięta i bazylia, ale użyć możemy to co znajdziemy w kuchni. Masło oraz zioła pomieszał ze sobą i dodał posiekaną papryczkę chili dla mocniejszego smaku. Tak przygotowaną masę przełożył na papier do pieczenia i zawiną jak roladę, a następnie włożył do zamrażarki. Poradził, że tak przyrządzone masło gotowe jest do przechowywania przez długi czas i w każdej chwili można odkroić kawałek i użyć przy gotowaniu.
Fani kucharza, którzy oglądają jego kanał, podzielili się swoimi odczuciami na temat zamieszczonych rad. Możemy przeczytać
Uwielbiam to! Zdecydowanie muszę zacząć oszczędzać zioła. Nigdy nie wiem, co z nimi zrobić.
Dziękuję za pomysł na pesto - zwykle myślę tylko o bazylii na pesto. Od teraz będę żądny przygód kulinarnych! Jedną z rzeczy, które często robię, jest rozcieranie liści selera w wodzie i zamrażanie ich w tackach na kostki lodu do późniejszego wykorzystania w zupach i gulaszach. Zwykle wszyscy wyrzucają liście.
Chciałbym zobaczyć więcej takich wskazówek dotyczących oszczędzania żywności!