Jamie Oliver zdradza tajniki jak przedłużyć świeżość ziół. Sposobów jest wiele

Świeże zioła są z pewnością niezastąpione w kuchni. Nie tylko ją ozdabiają, gdy trzymamy je w doniczkach na parapecie, a także nadają głębszy smak potrawom. Jednak nie zawsze możemy długo cieszyć się ich świeżością. Kucharz Jamie Oliver zdradził co zrobić, aby jak najdłużej utrzymać ich żywotność.

Jamie Oliver to brytyjski kucharz, który na swoim koncie ma wiele książek kucharskich i programów kulinarnych. Znany jest ze świadomego promowania ekologicznej żywności, przeciwny jest karmieniu dzieci fast foodami i z tego powodu bardzo angażuje się w uświadamianiu ludzi na temat zdrowego odżywiania się.

Gotuj z Jamie Oliverem

Na rynku dostępne jest wiele książek kucharskich mężczyzny. Możemy znaleźć „Jamie Oliver w domu: przez gotowanie do lepszego życia" lub „Gotuj z Oliverem: przewodnik, dzięki któremu zostaniesz lepszym kucharzem". Kucharz prowadził również swoje programy kulinarne, do których zaliczają się „Gotuj sprytnie jak Jamie" i również „Kulinarne wyprawy Jamiego". Jednak jeśli chcemy zobaczyć nowsze produkcje i przepisy, możemy sprawdzić jego kanał na YouTube i Instagram, gdzie dzieli się swoimi kulinarnymi odkryciami.

 

Na swoim kanale na YouTube prowadzi program „Save with Jamie", gdzie przedstawia niezawodne tajniki kulinarne, które pomagają w oszczędzaniu i w mniejszym marnowaniu jedzenia. W jednym odcinku odwiedził parę, która wyjaśniła, że ma duży problem z przechowywaniem ziół i to je najczęściej wyrzucają. Mężczyzna nie mógł przejść obok tego obojętnie i poradził, co mogą zrobić, gdy mają ich za dużo.

 

Jak przedłużyć świeżość ziół?

Zioła, jakie najczęściej kupowała para, która wzięła udział w odcinku kucharza to: bazylia, kolendra, rozmaryn, pietruszka i tymianek. Nie wiedzieli, co mogliby zrobić, żeby nie marnować ich tak bardzo, jak to robili do tej pory. Na swój problem dostali aż 4 rozwiązania.

Suszenie ziół

Ususzenie ziół to najprostszy i najszybszy sposób na zachowanie ich bez konieczności wyrzucania. Kucharz zawiesił je na metalowej kratce blisko kuchenki, aby miały ciepłe i suche miejsce.

Ususz je, zawieszając w ciepłym miejscu. Przetrwają miesiące i będą smakować znacznie lepiej niż te, które kupujesz w drogich, małych słoiczkach - podkreśla w filmie.

Mrożenie z dodatkiem oleju

Do tego sposobu potrzebujemy moździerza, oleju oraz foremek na lód. Jamie pokazał, że rozgniecioną mieszankę ziół (użyć możemy do tego wszystkiego, co mamy) trzeba połączyć z kilkoma łyżkami oleju lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną mieszankę wystarczy przelać do odpowiednich pojemniczków i zamrozić. Takie zioła można przechowywać miesiącami.

Pesto z ziół

Trzecim pomysłem jest zielone pesto, do którego kucharz wykorzystał bazylię oraz pietruszkę. Zioła umieścił w moździerzu i utarł je. Następnie dodał do nich odrobinę soli i przełożył do miseczki. Migdały i szczyptę czosnku granulowanego również utarł i dodał do wcześniej rozgniecionych ziół. Do całości dorzucił sok z cytryny, starty parmezan i oliwę z oliwek. Jak sam Jamie Oliver mówi

Pesto nie musi być tylko z bazylii i orzechów piniowych, możesz użyć każdych orzechów, każdego sera i każdych miękkich ziół.

Tak przygotowane pesto podawajmy z pieczywem lub jako dodatek do sosów.

PestoPesto KarinaKlachuk /Shutterstock


Masło ziołowe

Ostatnim sposobem, jakim podzielił się z parą i widzami było przygotowanie masła z ziołami. Do miękkiego masła, które umieścił w misce, dodał dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie na desce posiekał zioła, w jego przypadku była to pietruszka, mięta i bazylia, ale użyć możemy to co znajdziemy w kuchni. Masło oraz zioła pomieszał ze sobą i dodał posiekaną papryczkę chili dla mocniejszego smaku. Tak przygotowaną masę przełożył na papier do pieczenia i zawiną jak roladę, a następnie włożył do zamrażarki. Poradził, że tak przyrządzone masło gotowe jest do przechowywania przez długi czas i w każdej chwili można odkroić kawałek i użyć przy gotowaniu.

Internauci zabrali głos

Fani kucharza, którzy oglądają jego kanał, podzielili się swoimi odczuciami na temat zamieszczonych rad. Możemy przeczytać

Uwielbiam to! Zdecydowanie muszę zacząć oszczędzać zioła. Nigdy nie wiem, co z nimi zrobić.
Dziękuję za pomysł na pesto - zwykle myślę tylko o bazylii na pesto. Od teraz będę żądny przygód kulinarnych! Jedną z rzeczy, które często robię, jest rozcieranie liści selera w wodzie i zamrażanie ich w tackach na kostki lodu do późniejszego wykorzystania w zupach i gulaszach. Zwykle wszyscy wyrzucają liście.
Chciałbym zobaczyć więcej takich wskazówek dotyczących oszczędzania żywności!
Więcej o: