Uratuje twój spalony garnek. Ten produkt jest niezawodny

Przypalone naczynia to zmora nie jednego kucharza. Jednak na ratunek może przyjść produkt, którego używamy do codziennych obiadów. Wystarczy zaledwie jedna garść. Chodzi o ryż.

Chwila nieuwagi, zbyt wysoki ogień i może wyjść mała katastrofa, która niekoniecznie dobrze skończy się dla garnków. Przywarte, spalone kawałki gotującej się potrawy mogą naprawdę popsuć humor, szczególnie wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu na szorowanie i doprowadzanie naczyń do porządku.

Najpopularniejszą i najczęściej stosowaną metodą, aby pozbyć się spalenizny, jest namoczenie naczynia, a później jego szorowanie za pomocą gąbki lub szpatułki. Jednak ta metoda nie zawsze działa i możemy się jedynie namęczyć, a ostatecznie i tak rozczarować.

Istnieje jednak sposób na skutecznie usunięcie spalenizny. Nie potrzebujemy do tego magicznych i drogich środków. To, co zdziała cuda, mamy w swoich kuchennych szafkach i dodatkowo jest częścią naszych obiadów. Mowa o ryżu, który nie tylko jest smaczny, lecz także skuteczny w czyszczeniu.

Zobacz wideo

Ryż jako sposób na przypalony garnek

Jak wyczyścić nim brudne garnki? Wystarczy wysypać go na całą powierzchnię dna i zalać niewielką ilością wody (wystarczy szklanka lub nieco więcej). Następnie trzeba całość zagotować. Kluczowe jest to, aby podczas gotowania przypilnować, żeby gotujący się ryż nie przywarł do naczynia. Może się tak stać, ponieważ ryż bardzo szybko wchłania wodę, dlatego warto pamiętać, aby co jakiś czas dolewać do garnka trochę płynu. Gdy produkt zmięknie, należy zdjąć go z ognia, ostudzić garnek i usunąć jego całą zawartość. Ostatnim krokiem jest standardowe wyczyszczenie naczynia. Możesz do tego użyć płynu do mycia naczyń i gąbki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA