Sposób "na ręcznik" uratuje nie jedno danie. Dzięki niemu zachowasz świeżość i smak

Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia nie tylko byłaby nudna, a także mniej smaczna. Problemem takich produktów jest to, że szybko tracą na świeżości. Sposobów, aby przedłużyć ich żywotność jest wiele, ale tylko jeden jest bardzo skuteczny. Do wykorzystania go potrzebujesz ręcznika papierowego.

Danie podawane bez żadnych zielonych dodatków to coś, co rzadko można spotkać na stołach. Pietruszka, koperek, szczypiorek czy kolendra to zioła, które najczęściej używane są w kuchni. Jednak ich minusem jest to w jak szybkim tempie więdną i zmieniają się w suche łodygi.

Natka pietruszki, czyli najpopularniejszy dodatek

Dorzucana do sosów, dań mięsnych, jako dekoracja i składnik sałatek. Każdy zna jej smak i wie jaki aromat nadaje potrawom. Jest również źródłem witamin, minerałów, dobrze wpływa na cerę i odtruwa organizm.

Dodatkowo jest idealna do uprawy w przydomowym ogrodzie lub w doniczce na parapecie w kuchni. Większość jednak z nas decyduje się na kupno jej w sklepie. Taki pęczek niestety za długo nie poleży w lodówce, dlatego albo trzeba go szybko wykorzystać, albo pogodzić się z zielonymi i suchymi ziołami.

Jak zachować świeżość pietruszki

Dla każdego ważne jest, aby produkty, które kupuje i przechowuje były jak najdłużej świeże. Ścięte zioła mają to niestety do siebie, że ich wygląd szybko się zmienia. Liście zaczynają żółknięć, smak nie jest taki jaki był na samym początku, tracą na aromacie i wyglądzie. Sposobów na taki kuchenny problem jest kilka, jednak jeden jest uznawany za najskuteczniejszy.

Sposób „na ręcznik"

Wystarczy jak zieleninę obkręci się w ręczniku papierowym, a następnie zwilży delikatnie wodą. Jednak sama ta czynność nie wystarczy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie takiego zawijańca w lodówce. To wszystko sprawi, że świeżość zioła będzie utrzymywać się dużo dłużej. Warto pamiętać, aby co kilka dni wymienić ręcznik, ponieważ w taki sposób pietruszka będzie świeża przez większy okres czasu. Im pietruszka będzie świeższa, tym lepsze będą potrawy, do których można ją dodać.

Innym sprawdzonym sposobem jest włożenie natki pietruszki do kubeczka z wodą tak, aby jedynie jej końcówka była zamoczona. Jak się jednak okazuje sama woda nie wystarczy. Należy dodatkowo naczynie włożyć do lodówki. W taki sposób efekt będzie dużo lepszy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.