Więcej nowości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dane z 14 kwietnia podane przez GUS są najnowszymi, które dotyczą inflacji. Urząd poinformował również, o ile wzrosły ceny poszczególnych produktów. Okazuje się, że niechlubnym liderem tego rankingu jest cukier, który podrożał aż o 81,5 proc. rok do roku! W lutym było podobnie - wówczas podano, że ceny cukru w ciągu roku wzrosły o 85,2 proc. Za cukrem uplasowały się energia cieplna - wzrost o 40,7 proc., mleko - podrożało o 37,5 proc., oraz jaja, które kosztują o 37,2 proc. więcej.
Według koszyka cenowego za okres 17 marca-17 kwietnia 2023, który publikowany jest na stronie dlahandlu.pl, kilogram cukru kosztuje średnio 6,63 zł. Cena maksymalna to 8,50 zł, a minimalna - 4,99 zł. W marcu 2022 cena średnia wynosiła 3,33 zł, a w marcu 2021 zaledwie 2,53 zł.
W marcu w rozmowie z serwisem INNPoland wyjaśniał to Janusz Piechociński. Powód oczywiście nie jest jeden. Przede wszystkim wpływ mają rosnące koszty związane z uprawą buraków cukrowych.
Zdrożało wszystko – nasiona, środki ochrony, praca rolnika, paliwo, traktor, podatki gruntowe
- wyliczał były minister gospodarki. "Żeby utrzymać dostawy, to ceny musiały pójść znacząco w górę" - dodał. Wzrost cen to także pokłosie rosnących kosztów, które ponoszą cukrownie. Chodzi tu o ceny ciepła, energii, opakowań, magazynowania, transportu, a także rosnące płace. - W efekcie cukier poszedł w górę nie tylko na rynku polskim, lecz także na rynku europejskim - mówi INNPoland Piechociński.
Kolejnym czynnikiem są kwestie klimatyczne. Warunki pogodowe w 2022 roku nie sprzyjały uprawie buraków.
Latem ubiegłego roku półki w wielu sklepach, na których powinien stać cukier, świeciły pustkami. Powodem nie był brak towaru na rynku, a wzmożony popyt, który podyktowany był obawami, że ceny cukru dalej będą rosły. INNPoland przypomina, że Krajowa Grupa Spożywcza obarczała winą za ten problem sieci handlowe.
Janusz Piechociński zapewniał jednak, że w tym roku takiej sytuacji nie będzie i cukru nie zabraknie. Uważa jednak, że nie powinniśmy raczej spodziewać się ani wyhamowania, ani spadku cen tego produktu.
"Ze względu na to, że mamy sztywny wzrost kosztów produkcji, to będzie bardzo trudno myśleć o spowolnieniu wzrostu cen. Może to już nie będą wzrosty o kilkadziesiąt procent, ale doświadczenia ostatnich trzech, czterech lat świadczą o tym, że należy przygotować się, że cukier zdrożeje również w przyszłym roku" - powiedział serwisowi INNPoland.
Analityk banku Pekao, z którym również rozmawiał serwis, patrzy w przyszłość w nieco jaśniejszych barwach. "Obecnie wycena kontraktów na giełdach towarowych wskazuje na wygasanie napięć na rynku cukru" - powiedział. Jego zdaniem oznacza to, że ceny cukru mogą łagodnie spadać.
Źródło: Pyszności.pl, INNPoland, dlahandlu.pl