To jedne z najlepszych ogórków. Sięgnij po nie, a się nie zawiedziesz. Są skarbnicą smaku i zdrowia

Ogórki śremskie to jedna z najpopularniejszych odmian ogórków. Swoją dobrą sławę zawdzięczają temu, że są odporne na wiele chorób, świetnie sprawdzają się w kuchni i są źródłem cennych witamin i minerałów. Choć powoli zaczyna je wypierać odmiana będąca ich modyfikacją, to nadal w oczach hodowców są uważane za jedne z najlepszych.

Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki śremskie to najpopularniejsza odmiana ogórków gruntowych. Hodowcy je lubią, ponieważ wydają obfite plony i charakteryzują się dużą odpornością na różnego rodzaju choroby. Ogórki śremskie zalicza się do wczesnych, można uprawiać je pod niskimi i nieogrzewanymi tunelami. Najlepiej uprawiać go na glebach żyznych i przewiewnych. Jest to zatem, jak widać, bardzo wdzięczna odmiana, nic więc dziwnego, że jest tak lubiana.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej. Zrobisz je błyskawicznie

Ogórki śremskie. Wygląd i zastosowanie

Mają cylindryczny kształt, bez szyjki, z małą komorą nasienną. Nasada jest lekko zaokrąglona. Skórka ogórków śremskich jest zielona lub jasnozielona. Pojawiają się na niej też nieco jaśniejsze smugi, które mogą sięgać nawet do połowy długości warzywa. Pokryta jest licznymi i sporymi brodawkami, z których wyrastają jasne kolce.

Ogórki śremskie są niezwykle cenione nie tylko ze względu na swoją wysoką odporność i plenność. Ich zaletą jest również to, że bardzo dobrze sprawdzają się w kuchni. To bardzo stara odmiana, która kiedyś była najczęściej kupowaną. Świetnie nadaje się do konserwowania, a także do kiszenia. Obecnie, jak czytamy, w tych kwestiach powoli wypiera ją odmiana stworzona na jej bazie - Śremianin. Charakteryzuje się jeszcze większą odpornością na schorzenia typowe dla roślin dyniowatych.

Ogórki to skarbnica zdrowia. Jedz je, a nie pożałujesz

Po ogórki generalnie warto sięgać i to nie tylko po ogórki śremskie. Choć ogólnie uchodzą za dość pospolite warzywo, a na dodatek aż w 97 proc. składają się z wody, to nie znaczy, że nie mają żadnych właściwości odżywczych. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Już sam skład sprawia, że świetnie smakują latem - nie zastąpią wody, ale mogą być dobrym zamiennikiem dla słodkich soków. Duża ilość wody w ogórkach sprawia, że są pomocne także w przypadku opuchlizn czy obrzęków. Są bowiem wsparciem dla organizmu przy uwalnianiu nadmiaru wody.

Ponadto ogórki są niskokaloryczne. Zawierają błonnik, który dobrze podziała na jelita i pomoże przy zaparciach. Przeciwdziałają również zgadze, ponieważ wpływają ujemnie na wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Oprócz tego przyspieszają pracę nerek i przynoszą ulgę w infekcjach układu moczowego.

Ogórki zawierają też kukurbitacyny, które działają antynowotworowo. W 2014 roku naukowcy ogłosili, że jeden ze związków kukurbitacynowych hamuje rozwój raka prostaty. Podobno oddziałuje pozytywnie także na raka trzustki. Antyrakowe właściwości mają też zawarte w ogórku luteina, flawonoidy i kwas kawowy. W skórce znajduje się dużo lignany i chlorofilu. Te substancje mają zmniejszać ryzyko zachorowania na takie nowotwory, jak rak piersi, macicy, jajnika czy prostaty.

Źródło: sklep.swiatkwiatow.pl, rynek-rolny.pl, dlaroslin.pl, zdrowie.gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA