Na te pomidory nie ma mocnych. To żelazne odmiany, których nie ruszą ani szkodniki, ani choroby

Wiosna zbliża się wielkimi krokami i wiele osób powoli planuje, co posadzić w tym roku w ogrodzie. Na pewno warto postawić na pomidory, które w wielu domach są nieodłącznym elementem posiłków. Polecamy jednak wybrać takie odmiany, których nie strawią choroby czy szkodniki.

Uprawa pomidorów nie jest trudna, choć z pewnością są to rośliny wymagające. Na ich posadzenie decyduje się jednak sporo osób. Nie warto jednak kupować pierwszych lepszych nasion. Oto odmiany pomidorów, które określane są jako żelazne. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jakie pomidory sadzić? Te odmiany nigdy nie zawodzą 

Aby zebrać piękne i dorodne plony, warto postawić na jak najlepsze pomidory. Jeśli będziemy sadzić pomidory do gruntu, to świetnie sprawdzą się takie odmiany jak Bawole Serce (bardzo duże pomidory), Czerwony Krakus czy Pomidor Warszawski. 

Z kolei pomidor Henryka F1 to warzywo odporne na choroby - podobnie jak Rumba Ożarowska. Takie odmiany jak Bohun, Kessie F1 i Avatar F1, powinni z kolei wybrać ci, którym zależy na pomidorach z dużą ilością miąższu. Takie na pewno doskonale sprawdzą się do przetworów. Hakumaru to z kolei odmiana, która wyróżnia się obłędnym smakiem, wysoką jakością owoców, wczesnością i plennością. Nowym liderem wśród pomidorów jest z kolei wielkoowocowy, czerwony - Aussie. Pomidor Faworyt również nie zawodzi. Ma duże i lekko spłaszczone owoce z malinową skórką, bez skłonności do pękania - tak jak bywa to w przypadku Bawolich Serc.  

Jak sadzić pomidory? Ten sposób zapewni idealnie sadzonki 

Zanim wysiejemy pomidory do ogródka, musimy przygotować rozsady. Jeśli wysiejemy je w marcu, to z pewnością sadzonki będą gotowe do wysiewu do ziemi na czas. Warto na samym początku zadbać też o odpowiednią ziemię. Świetnie sprawdzi się podłoże przeznaczone do wysiewu. Rośliny pikujemy do większych doniczek, gdy osiągną trzy listki, a po dwóch miesiącach przesadzamy do ziemi.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.