Zjadłam go w weekend na weselu i zaniemówiłam. Pytałam kucharza, jak go przyrządzić

Stoły weselne zawsze uginają się pod ciężarem jedzenia, które się na nim znajduje. Znaleźć na nich można różne specjały, a także nowe smaki, których jeszcze do tej pory nie mieliśmy okazji posmakować. Ostatnio będąc na weselu zjadłam pyszny schab i od razu postanowiłam zapytać kucharza o przepis.

Wesela to wyjątkowy czas, który połączony jest z tańcami, zabawami, spędzaniem czasu z rodziną, a także jedzeniem. Na stołach można znaleźć wiele smakowitych kąsków i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Będąc ostatnio na weselu, zachwyciłam się delikatnym mięsem i zrobiło ono na mnie ogromne wrażenie. Nie mogłam się oprzeć jego smaku, dlatego od razu pobiegłam do kuchni, by zapytać kucharza, jak jest przyrządzone. Dostałam od niego przepis, który możesz znaleźć poniżej. Od teraz będę go robić regularnie, bo smak jest naprawdę zniewalający. 

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Przepis na schab po warszawsku

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 6 jajek,
  • łyżka ostrego chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na galaretę

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp majeranek, słodką paprykę, czosnek granulowany, a także pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dolej 3 łyżki oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie schab, umieść go w misce, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso i zawiń je w folię aluminiową. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 80 minut. 
  4. Schab wyjmij z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie zimny, pokrój go na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kolejnym krokiem jest nacięcie każdego kawałka tak, aby powstała kieszonka. Pamiętaj, aby nie nacinać go do końca.
  5. Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do jajek dodaj posiekaną natkę pietruszki, chrzan i majonez. Składniki dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Mięsne kieszonki nadziewaj przygotowanym jajecznym farszem i ułóż na półmisku. Udekoruj według uznania, możesz do tego użyć ziół i warzyw.
  8. Tak przygotowany półmisek zalej rozpuszczoną w bulionie żelatyną. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. 
Więcej o: