Zucchiolo to nic innego jak nowe warzywo, które na pierwszy rzut oka przypomina małą zieloną dynię, a tak naprawdę jest połączeniem cukinii i ogórka. Czy skradnie serca polskich klientów?
Jak znaleźć zucchiolo w sklepie? To warzywo o lekko spłaszczonym, okrągłym kształcie, ma ok. 7-10 cm średnicy i waży ok. 250 gramów. Ma miękką konsystencję, a jego skórka nie posiada kolców i po dokładnym umyciu można ją z powodzeniem zjeść. Występuje w trzech kolorach - jasnozielonym, ciemnozielonym i żółtym. Ta ostatnia odmiana wyróżnia się najsłodszym smakiem.
W Biedronce kupimy je za 3,99 zł za sztukę. Można je spożywać na surowo, dodając do sałatek, kanapek czy jako zdrową przekąskę.
Zucchiolo to całkowicie nowe warzywo, a dokładniej efekt pracy hiszpańskiej grupy biotechnologicznej Beyond Seeds oraz Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa. To dość ciekawa krzyżówka cukinii i ogórka, która łączy najlepsze cechy obu warzyw, oferując wyjątkowy smak i wartości odżywcze.
Zucchiolo należy do gatunku Cucurbita maxima. Dzięki pięcioletniej pracy specjalistów udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego. Dzięki temu można z powodzeniem uprawiać to warzywo w Europie.
Warto włączyć je do swojej diety ze względu na różnorodne właściwości. Zucchiolo wyróżnia się wysoką zawartością włókna pokarmowego, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Znajdziemy w nim również wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas. Co ciekawe, możemy przechowywać je poza lodówką nawet do czterech tygodni, a i tak będzie świeże i smaczne.