Dziwne warzywo trafiło na półki w Biedronce. Ni to dynia, ni to cukinia, ni ogórek

W sklepach nie brakuje różności, a wielu nie dziwią coraz to nowsze produkty. Obok tej nowości nie można jednak przejść obojętnie podczas zakupów w Biedronce. Czym jest to warzywo, które przypomina dynię, ale ma piękny zielony kolor?

Zucchiolo to nic innego jak nowe warzywo, które na pierwszy rzut oka przypomina małą zieloną dynię, a tak naprawdę jest połączeniem cukinii i ogórka. Czy skradnie serca polskich klientów? 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Zucchiolo - gdzie kupić? Jest już na półkach w Biedronce 

Jak znaleźć zucchiolo w sklepie? To warzywo o lekko spłaszczonym, okrągłym kształcie, ma ok. 7-10 cm średnicy i waży ok. 250 gramów. Ma miękką konsystencję, a jego skórka nie posiada kolców i po dokładnym umyciu można ją z powodzeniem zjeść. Występuje w trzech kolorach - jasnozielonym, ciemnozielonym i żółtym. Ta ostatnia odmiana wyróżnia się najsłodszym smakiem.

W Biedronce kupimy je za 3,99 zł za sztukę. Można je spożywać na surowo, dodając do sałatek, kanapek czy jako zdrową przekąskę. 

Zucchiolo - nowe superwarzywo. Czym jest? 

Zucchiolo to całkowicie nowe warzywo, a dokładniej efekt pracy hiszpańskiej grupy biotechnologicznej Beyond Seeds oraz Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa. To dość ciekawa krzyżówka cukinii i ogórka, która łączy najlepsze cechy obu warzyw, oferując wyjątkowy smak i wartości odżywcze. 

Zucchiolo
Zucchiolo fot. wikimedia commons, ZnakB2024, Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe .

Zucchiolo należy do gatunku Cucurbita maxima. Dzięki pięcioletniej pracy specjalistów udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego. Dzięki temu można z powodzeniem uprawiać to warzywo w Europie.  

Warto włączyć je do swojej diety ze względu na różnorodne właściwości. Zucchiolo wyróżnia się wysoką zawartością włókna pokarmowego, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Znajdziemy w nim również wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas. Co ciekawe, możemy przechowywać je poza lodówką nawet do czterech tygodni, a i tak będzie świeże i smaczne.  

Więcej o: