• Link został skopiowany

Ceni się je od wieków. Pij i jedz w sałatce, by obniżyć ciśnienie i "zły" cholesterol

Soczysty, smaczny owoc, który zdobył popularność na całym świecie. Nie sięgamy po niego aż tak często jak po jabłka i gruszki, ale warto to zmienić. Granat, bo o nim mowa, to owoc, którego cenne, prozdrowotne właściwości są znane od wieków. Wykorzystywano go m.in. w tradycyjnej medycynie indyjskiej. Ponadto współczesne badania dowodzą, że odgrywa rolę w profilaktyce antyrakowej, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i tzw. zły cholesterol.
Sok z granatu
Hasmat18 / Shutterstock

Granaty naturalnie występują w Azji Środkowej i Południowej. Największym producentem tych owoców jest Iran, ale z powodzeniem uprawia się go również m.in. w Izraelu, Indiach, Chinach czy USA. W Polsce granaty raczej bez problemu można dostać w supermarketach. Z pewnością każdy z was widział kiedyś intensywnie czerwone nasiona tworzące miąższ owocu, które często dodaje się np. do sałatek. Jeżeli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego owocu lub jecie go tylko od czasu do czasu, zachęcamy, bo włączyć go do diety na stałe.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy problemy

Granat i sok z granatu wesprą w walce z rakiem

W świeżym granacie znajdziecie mnóstwo błonnika pokarmowego. Spożywanie go ułatwia więc odchudzanie. Granat to również źródło witamin: B6, C, E oraz K. Zawiera też potas, kwas foliowy, fosfor, żelazo i magnez. Te egzotyczne owoce mają także działanie przeciwutleniające. Zawierają bowiem bardzo dużo antyoksydantów, nawet trzy razy więcej niż zielona herbata. Przeciwutleniacze zwalczają nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu oraz rozwój chorób, w tym nowotworowych. Jak pisaliśmy na zdrowie.gazeta.pl, są w stanie naprawiać te uszkodzenia DNA, które wynikają z oddziaływania otoczenia i mają związek z rozwojem raka. Dlatego owoce granatu odgrywają istotną rolę w profilaktyce antyrakowej.

Ponadto naukowcy z Kalifornii udowodnili, że picie soku z granatu pomaga w powrocie do zdrowia mężczyznom, którzy chorują na raka prostaty. Inni badacze z kolei odkryli, że, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, sok z granatu pomaga zmniejszyć powikłania reumatoidalnego zapalenia stawów.

Obecne w granatach antocyjany (związki chemiczne z grupy flawonoidów) i kwas elagowy (organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli) mają też działanie hepatoprotekcyjne, czyli chronią wątrobę.

Sok z granatu na cholesterol i ciśnienie

Za włączenie granatów do diety podziękuje ci też układ sercowo-naczyniowy. Owoce te pomagają bowiem obniżyć ciśnienie krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i udaru. Poza tym z badań wynika, że zarówno nasiona granatu jedzone na świeżo, jak i sok z granatu mają swój udział w walce z tzw. złym cholesterolem (LDL). Zmniejszają bowiem jego stężenie, zwiększając stężenie tego "dobrego", czyli HDL. Dzięki temu odgrywają też ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy.

Sok z granatu
Sok z granatu TaurusY / Shutterstock

Sok z granatu. Kto nie powinien pić?

Na sok z granatu powinny uważać osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Napój zawiera duże ilości kwasów, co może wzmacniać dolegliwości. Dlatego lepiej, by z picia go zrezygnowali ci, którzy:

  • mają wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • chorują na zapalenie trzustki,
  • chorują na zapalenie błony śluzowej żołądka,
  • cierpią na nadkwaśność.

Jak zrobić sok z granatu?

To nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy zakłada użycie zwykłej wyciskarki do cytrusów. Wystarczy przekroić granat na pół i wycisnąć go jak cytrynę lub pomarańczę. Nasiona granatu można też zblendować w blenderze kielichowym, wcześniej oddzielając je oczywiście od skórki i błonek. Potem wystarczy płyn odcedzić.

Pomocna w wyjmowaniu miąższu może być zwykła łyżka. Wystarczy przekroić owoc i uderzać w jego skórkę sztućcem, a nasiona same zaczną wypadać.

Więcej o: