Granaty naturalnie występują w Azji Środkowej i Południowej. Największym producentem tych owoców jest Iran, ale z powodzeniem uprawia się go również m.in. w Izraelu, Indiach, Chinach czy USA. W Polsce granaty raczej bez problemu można dostać w supermarketach. Z pewnością każdy z was widział kiedyś intensywnie czerwone nasiona tworzące miąższ owocu, które często dodaje się np. do sałatek. Jeżeli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego owocu lub jecie go tylko od czasu do czasu, zachęcamy, bo włączyć go do diety na stałe.
W świeżym granacie znajdziecie mnóstwo błonnika pokarmowego. Spożywanie go ułatwia więc odchudzanie. Granat to również źródło witamin: B6, C, E oraz K. Zawiera też potas, kwas foliowy, fosfor, żelazo i magnez. Te egzotyczne owoce mają także działanie przeciwutleniające. Zawierają bowiem bardzo dużo antyoksydantów, nawet trzy razy więcej niż zielona herbata. Przeciwutleniacze zwalczają nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu oraz rozwój chorób, w tym nowotworowych. Jak pisaliśmy na zdrowie.gazeta.pl, są w stanie naprawiać te uszkodzenia DNA, które wynikają z oddziaływania otoczenia i mają związek z rozwojem raka. Dlatego owoce granatu odgrywają istotną rolę w profilaktyce antyrakowej.
Ponadto naukowcy z Kalifornii udowodnili, że picie soku z granatu pomaga w powrocie do zdrowia mężczyznom, którzy chorują na raka prostaty. Inni badacze z kolei odkryli, że, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, sok z granatu pomaga zmniejszyć powikłania reumatoidalnego zapalenia stawów.
Obecne w granatach antocyjany (związki chemiczne z grupy flawonoidów) i kwas elagowy (organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli) mają też działanie hepatoprotekcyjne, czyli chronią wątrobę.
Za włączenie granatów do diety podziękuje ci też układ sercowo-naczyniowy. Owoce te pomagają bowiem obniżyć ciśnienie krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i udaru. Poza tym z badań wynika, że zarówno nasiona granatu jedzone na świeżo, jak i sok z granatu mają swój udział w walce z tzw. złym cholesterolem (LDL). Zmniejszają bowiem jego stężenie, zwiększając stężenie tego "dobrego", czyli HDL. Dzięki temu odgrywają też ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy.
Na sok z granatu powinny uważać osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Napój zawiera duże ilości kwasów, co może wzmacniać dolegliwości. Dlatego lepiej, by z picia go zrezygnowali ci, którzy:
To nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy zakłada użycie zwykłej wyciskarki do cytrusów. Wystarczy przekroić granat na pół i wycisnąć go jak cytrynę lub pomarańczę. Nasiona granatu można też zblendować w blenderze kielichowym, wcześniej oddzielając je oczywiście od skórki i błonek. Potem wystarczy płyn odcedzić.
Pomocna w wyjmowaniu miąższu może być zwykła łyżka. Wystarczy przekroić owoc i uderzać w jego skórkę sztućcem, a nasiona same zaczną wypadać.