Dlaczego jagoda kamczacka słabo owocuje? Odpowiedź na to pytanie w tkwi w odpowiedniej pielęgnacji. Krzew dorasta do dwóch metrów wysokości i w sezonie wykształca ciemnoniebieskie jagody o woskowym nalocie, które w smaku przypominają połączenie borówki i jeżyn. Jednak, aby roślina obrodziła, należy przyciąć ją na wiosnę.
Najlepszym terminem na cięcie jest marzec, ponieważ to okres, kiedy roślina wybudza się z "zimowego snu" i przygotowuje na nadchodzący sezon. Jak ciąć? Otóż trzeba usunąć stare, zdrewniałe i martwe pędy, przycinając je tuż przy ziemi. Jeżeli krzew rośnie gęsto, to można pozbyć się też kilku pędów ze środka.
Dzięki cięciu jagoda kamczacka nie będzie musiała wkładać energii w odbudowę starych pędów i wykształci więcej owoców. Pierwszych zbiorów można spodziewać się już w połowie maja, a późniejsze odmiany owocują nawet do końca czerwca.
PORADA! Chociaż letnie cięcie nie jest konieczne, warto obserwować roślinę. W przypadku, kiedy zauważysz chore lub suche gałęzie, należy je przyciąć.
Rodzajów tego krzewu jest sporo, ale jeśli szukasz odmiany o mięsistych i słodkich owocach, postaw na te gatunki.
Najlepsze owoce sezonowe to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.