To ostatni dzwonek na zwiększenie plonów. Zrób to z jagodą kamczacką na wiosnę. Inaczej nici z owoców

Kiedy podciąć jagodę kamczacką? Ten krzew jest coraz popularniejszy w polskich ogrodach, ale należy pamiętać, że przycinanie jest kluczowym zabiegiem w jego uprawie. W innym wypadku może cię czekać ogromne rozczarowanie.

Dlaczego jagoda kamczacka słabo owocuje? Odpowiedź na to pytanie w tkwi w odpowiedniej pielęgnacji. Krzew dorasta do dwóch metrów wysokości i w sezonie wykształca ciemnoniebieskie jagody o woskowym nalocie, które w smaku przypominają połączenie borówki i jeżyn. Jednak, aby roślina obrodziła, należy przyciąć ją na wiosnę.

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Kiedy przyciąć jagodę kamczacką? Pamiętaj o tym zabiegu. W innym wypadku zbiory będą marne

Najlepszym terminem na cięcie jest marzec, ponieważ to okres, kiedy roślina wybudza się z "zimowego snu" i przygotowuje na nadchodzący sezon. Jak ciąć? Otóż trzeba usunąć stare, zdrewniałe i martwe pędy, przycinając je tuż przy ziemi. Jeżeli krzew rośnie gęsto, to można pozbyć się też kilku pędów ze środka.

Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka Jagoda kamczacka, fot. tlwmdbt / flickr.com, CC BY-SA 2.0

Dzięki cięciu jagoda kamczacka nie będzie musiała wkładać energii w odbudowę starych pędów i wykształci więcej owoców. Pierwszych zbiorów można spodziewać się już w połowie maja, a późniejsze odmiany owocują nawet do końca czerwca.

PORADA! Chociaż letnie cięcie nie jest konieczne, warto obserwować roślinę. W przypadku, kiedy zauważysz chore lub suche gałęzie, należy je przyciąć.

Jaka odmiana jagody kamczackiej jest najsmaczniejsza? Oto najlepsze gatunki 

Rodzajów tego krzewu jest sporo, ale jeśli szukasz odmiany o mięsistych i słodkich owocach, postaw na te gatunki.

  • Atut cechuje się słodkimi owocami, szybko się rozrasta i świetnie radzi sobie w polskich warunkach. Owocuje w połowie maja lub na początku czerwca.
  • Czelabinka wykształca owoce w połowie czerwca. Mają gruszkowaty kształt i słodko-kwaśny smak.
  • Duet ma duże i walcowate owoce o słodkim smaku. Zbiory z tego krzewu przeprowadza się w maju i czerwcu.
  • Karina to polska odmiana, która ma duże owoce idealne na dżemy i przetwory. Są słodkie i bez goryczki. 

Najlepsze owoce sezonowe to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: