• Link został skopiowany

Awanturka przy stole? W PRL-u ten rarytas rozkręcał każdą imprezę. Przepis na pastę mam od babci

Uwielbiasz kanapki, ale masz już dość jedzenia na zmianę sera oraz wędliny? Ta szybka i prosta w przygotowaniu pasta rozwiąże problem. Była hitem w PRL-u, gdy dostęp do produktów był znacznie ograniczony. Wiele osób o niej zapomniało, a szkoda. Jest przepyszna.
Pyszna awanturka. Pasta do kanapek Leonora Oates/iStock
Pyszna awanturka. Pasta do kanapek Leonora Oates/iStock

Masz ochotę na awanturkę? Spokojnie, nie proponuję ci kłótni, a smakowitą pastę do pieczywa. Najprościej mówiąc to połączenie ryby oraz twarogu. W moich rodzinnych stronach do jej przygotowania od zawsze używało się szprotek, ale jak najbardziej możesz zastąpić je czymś innym. Popularne jest wykorzystanie makreli, tuńczyka lub sardynek.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Pyszna awanturka. Pasta do kanapek rodem z PRL-u

W czasach PRL-u półki w sklepach świeciły pustkami, dlatego trzeba było wykazać się kreatywnością, żeby zaserwować rodzinie coś oryginalnego do jedzenia. Pasta awanturka jest najlepszym przykładem. Podawano ją na śniadania, kolacje, a także podczas imprez ze znajomymi. Smarowano nią bułki, chleb albo krakersy. Jeśli chcesz spróbować tego rarytasu albo przypomnieć sobie jego smak, oto lista potrzebnych składników:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 puszka szprotek,
  • 2 ogórki konserwowe albo kiszone,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • szczypiorek do smaku,
  • przyprawy: sól, pieprz.
Pyszna awanturka. Pasta do kanapek
Pyszna awanturka. Pasta do kanapek Liudmyla Lazoryshyna/iStock

Jak zrobić awanturkę? Pasta rybna z twarogiem to prawdziwy frykas

Jeśli masz ochotę, do listy składników możesz dodać czerwoną paprykę, świeżą albo konserwową. Dobrą opcją jest też udekorowanie nią kanapek. Oczywiście w zależności od preferencji można dorzucić także kilka innych rzeczy, np. jajka, suszone pomidory czy chrzan. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg widelcem. To samo zrób z rybą. Wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj całość.
  3. Jeśli uznasz, że pasta jest zbyt sucha, możesz dodać trochę zalewy z puszki, ewentualnie dołożyć więcej majonezu.
  4. Wstaw smarowidło na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij i posmaruj kanapki. Smacznego!
Więcej o: