Nie bez powodu wcześniej napisałam, że sos tatarski jest najbardziej uniwersalnym sosem. Wyobrażasz sobie podać jajka w koszulce np. z musztardą albo ketchupem? Teoretycznie można, ale to majonezowy sos z dodatkami będzie komponował się z nimi dużo lepiej. To świetny przyjaciel wszystkich wędlin, ryb, w tym paluszków rybnych i np. krewetek lub kalmarów w panko, świetnie podkręca nasze kanapki i w ogóle mogę pisać o sosie tatarskim same ochy i achy.
Zobacz wideo Zrobiłam fantastyczną pastę z awokado. Ostry sos podkręcił smak
W skład sosu tatarskiego wchodzi oczywiście majonez - to baza. Nie może zabraknąć też ogórków konserwowych, marynowanych grzybków, najczęściej pieczarek (choć ja mam inne typy), cebulki (też może być marynowana), kaparów lub oliwek i oczywiście jajek. Ja jednak nie siekam do sosu jajek w całości. Siekam samo białko, a żółtka rozgniatam z majonezem. Ten trik sprawia, że sos tatarski nie spływa z naszych smakołyków, jest gęsty i trzyma się na swoim miejscu. A ten smak... musicie wypróbować ten przepis.
Mój sos tatarski jest najlepszy na świecie. To przez myk z jajkami
Składniki:
- pół szklanki majonezu, polecam majonez robić samodzielnie,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 6 niewielkich korniszonów,
- pół słoiczka marynowanych grzybków, polecam borowiki, podgrzybki lub gąski,
- 1 niewielka cebula, może być dymka ze szczypiorkiem lub kilka małych marynowanych cebulek,
- kilka kaparów do smaku,
- łyżka soku z cytryny,
- płaska łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Gęsty sos tatarski - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Kiedy lekko ostygną, obierz je i oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w kostkę, żółtka przełóż do miski.
- Do miski z żółtkami dodaj majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Rozgnieć całość widelcem na gładki krem.
- Grzybki, ogórki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Kapary rozgnieć, możesz także pokroić je w równie drobną kostkę i całość dodaj do sosu, ale nie zapomnij o białkach jajek.
- Do sosu tatarskiego możesz dodać także posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i odstaw na 3-4 godziny, by smaki się przegryzły.