• Link został skopiowany

Najlepszy do jajek, wędlin i ryb. Żeby sos tatarski był gęsty, robię myk z żółtkami

Trudno będzie znaleźć bardziej uniwersalny sos niż sos tatarski. To świetny towarzysz jajek i na twardo i w koszulce, wędlin i mięs na zimno, a także warzyw z grilla. Przepis na sos tatarski jest bardzo prosty i warto go poznać (lub sobie przypomnieć) zwłaszcza przed Wielkanocą. To same proste składniki, ale jeden trik sprawi, że sos będzie miał aksamitną, delikatną i gęstą konsystencję. Zapomnij o kapaniu z kanapek i jajek.
Sos tatarski
fot.istock/Olena Beisiuk

Nie bez powodu wcześniej napisałam, że sos tatarski jest najbardziej uniwersalnym sosem. Wyobrażasz sobie podać jajka w koszulce np. z musztardą albo ketchupem? Teoretycznie można, ale to majonezowy sos z dodatkami będzie komponował się z nimi dużo lepiej. To świetny przyjaciel wszystkich wędlin, ryb, w tym paluszków rybnych i np. krewetek lub kalmarów w panko, świetnie podkręca nasze kanapki i w ogóle mogę pisać o sosie tatarskim same ochy i achy.

Zobacz wideo Zrobiłam fantastyczną pastę z awokado. Ostry sos podkręcił smak

W skład sosu tatarskiego wchodzi oczywiście majonez - to baza. Nie może zabraknąć też ogórków konserwowych, marynowanych grzybków, najczęściej pieczarek (choć ja mam inne typy), cebulki (też może być marynowana), kaparów lub oliwek i oczywiście jajek. Ja jednak nie siekam do sosu jajek w całości. Siekam samo białko, a żółtka rozgniatam z majonezem. Ten trik sprawia, że sos tatarski nie spływa z naszych smakołyków, jest gęsty i trzyma się na swoim miejscu. A ten smak... musicie wypróbować ten przepis. 

Mój sos tatarski jest najlepszy na świecie. To przez myk z jajkami

Składniki:

  • pół szklanki majonezu, polecam majonez robić samodzielnie, 
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 6 niewielkich korniszonów,
  • pół słoiczka marynowanych grzybków, polecam borowiki, podgrzybki lub gąski,
  • 1 niewielka cebula, może być dymka ze szczypiorkiem lub kilka małych marynowanych cebulek, 
  • kilka kaparów do smaku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • płaska łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku. 

Gęsty sos tatarski - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Kiedy lekko ostygną, obierz je i oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w kostkę, żółtka przełóż do miski.
  2. Do miski z żółtkami dodaj majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Rozgnieć całość widelcem na gładki krem.
  3. Grzybki, ogórki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Kapary rozgnieć, możesz także pokroić je w równie drobną kostkę i całość dodaj do sosu, ale nie zapomnij o białkach jajek.
  4. Do sosu tatarskiego możesz dodać także posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i odstaw na 3-4 godziny, by smaki się przegryzły.
Więcej o: