• Link został skopiowany

Zrobiłam omlet w air fryerze. Tak pyszny, że patelnię chyba schowam w ciemnej otchłani

Od jakiegoś czasu w Polsce trwa wielki bum i moda na korzystanie z air fryera i chociaż wiele osób już wcześniej korzystało z małych, przenośnych piekarników, muszę przyznać, że to urządzenie na dobre zmieniło moje gotowanie. Robiłam już kurczaka, żeberka i rybę, a ostatnio postanowiłam zrobić omlet. Jak mi wyszedł? Nie powiem, sama byłam w szoku.
Omlet z air fryera
Joanna Szumilas-Głowacka

Wśród śniadań najczęściej chyba wybieramy opcje z jajkami w roli głównej. I chociaż zwykłą jajecznicę robi się migusiem, to moim zdaniem omlety są dużo smaczniejsze i bardziej pożywne. Jednak zwykle omlety z patelni wychodziły mi dość kiepsko - albo się przypalały, albo pękały przy przewracaniu. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką air fryera i postanowiłam sprawdzić, czy wyjdzie mi w nim omlet. Kupiłam więc silikonową foremkę, rozbiłam jajka z dodatkami i wlałam masę do formy. Wystarczył kwadrans i perfekcyjny omlet miałam już na talerzu. 

Zobacz wideo Zrobiłam pyszna pastę z awokado. Podkręciłam ją tym sosem

Zrobiłam omlet w air fryerze. Na patelni by taki nie wyszedł

Składniki:

  • 5 średnich jajek, 
  • garść startego sera, 
  • kilka plastrów wędliny (ja miałam akurat żywiecką), 
  • pół małej cebuli, 
  • kilka plastrów papryki, 
  • łyżka serka śmietankowego do smarowania, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Omlet z air fryera - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Ser zetrzyj na tarce (ja miałam goudę, ale z powodzeniem możesz użyć mozzarelli lub np. mazdamera). Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, wędlinę poszarp lub pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Do miski z jajkami dodaj serek śmietankowy i całość rozmąć widelcem lub mikserem na niewielkich obrotach. Następnie dodaj przygotowane składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także czosnek granulowany i np. suszone oregano
  3. Masę na omlet dokładnie wymieszaj i przelej do silikonowej foremki. Następnie włóż foremkę z masą jajeczną do szuflady urządzenia i włącz grzanie o temperaturze 180 stopni na 15 minut. W tym czasie omlet cudownie urośnie i będzie puszysty i idealny z każdej strony. W połowie pieczenia możesz położyć na omlet kilka cienkich plastrów sera. 

Ten przepis z pewnością zostanie ze mną na długi czas i będę go jeść, gdy tylko będę miała pod ręką jajka i jakieś dodatki. Pamiętaj, że taki omlet z łatwością przygotujesz także w zwykłym piekarniku, jeśli nie masz air fryera. Wówczas piekarnik nagrzej do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz kwadrans. 

Więcej o: