Sałatka szopska - przepis najlepszy do grilla. Bez niej karkówka jest tylko smutnym kawałkiem mięsa

Jaka sałatka do grilla? Pomysłów jest mnóstwo, ale żadna nie sprawdzi się tak dobrze, jak znana prawie na całym świecie sałatka szopska. Przepis na sałatkę szopską jest banalny i gotowy do zrobienia w kilka minut. Nic tak idealnie nie pasuje do mięs z grilla, jak lekka sałatka rodem z Bałkanów.

Sałatka szopska pochodzi z Bałkanów, a dokładniej z Bułgarii. Miał ją wymyślić lud Szopów, który zamieszkiwał właśnie tamte okolice. Sałatka szopska jest chyba najłatwiejszą sałatką pod słońcem, jest przy tym lekka i pyszna - idealnie więc współgra z grillowanym mięsem, zwłaszcza z karkówką, boczkiem lub burgerami. Lista składników jest krótka, a całość uzupełnia pyszny ser. Najlepiej użyć sera typowo bałkańskiego, ale ser typu feta także się sprawdzi. 

Zobacz wideo

Sałatka szopska - idealna do karkówki i burgerów

Składniki:

  • 3 większe pomidory, 
  • 1 długi ogórek, 
  • 2 czerwona papryka, 
  • 1 średnia cebula, 
  • 3-4 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki octu (polecam ocet winny), 
  • natka pietruszki lub kolendra, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 100-120 g bałkańskiego sera lub skuszonego sera typu feta. 

Sałatka szopska - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść i pokrój na kawałki - nie muszą być drobne. W zasadzie to powinny być dość spore, z wyjątkiem cebuli - ją pokrój w piórka. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz. Dodaj także ocet i oliwę i dokładnie całość wymieszaj. 
  3. Ser pokrój lub pokrój w niewielką kostkę. Posyp nim sałatkę z wierzchu lub wymieszaj całość ponownie. Podawaj od razu lub włóż na chwilę do lodówki, by składniki się połączyły.

Taką sałatkę serwują w całej Bułgarii, Chorwacji, a pierwszy raz jadłam ją na wakacjach w Czarnogórze. Niekiedy dodaje się do niej także oliwki, lecz wówczas zaczyna już nieco przypominać sałatkę grecką, która także jest smaczna i także pasuje świetnie do grilla.

Więcej o: