• Link został skopiowany

Myślisz powoli o grillu? Lepiej zapisz tę sałatkę. Jest lekka i pasuje do wszystkiego

Sezon grillowy właśnie się rozpoczyna i znów będziemy zajadać się smakołykami z grilla w towarzystwie znajomych i rodziny. Jednak nie samymi pysznościami z rusztu człowiek żyje, przydałoby się jakieś pyszne towarzystwo dla kiełbasek i karkówek. Dziś mamy dla was przepis na idealną sałatkę do grilla, która pasuje do wszystkiego, świetne smakuje i orzeźwia. Jej smak przywodzi na myśl wakacje na Bałkanach.
Sałatka szopska
ivaskes /Shutterstock

Tę sałatkę pierwszy raz jadłam w Czarnogórze, chociaż oryginalnie pochodzi z Bułgarii. Sałatka szopska, bo o niej mowa, jest znana na całych Bałkanach i podaje się ją do wszystkiego, w tym do dań z grilla, z których przecież słyną kraje bałkańskie. Sałatka szopska jest lekka, chociaż wyrazista, robi się ją bardzo szybko, podstawą są świeże warzywa, przyprawy, dobra oliwa i ser. Oryginalnie jest to ser bałkański i taki najlepiej smakuje. Jeśli jednak nie masz takiego sera w swoim najbliższym sklepie, ser feta też się sprawdzi. Nic tak świetnie nie współgra z grillowanymi kiełbaskami, karkówką i burgerami. 

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Sałatka szopska jest najlepsza do grilla. Smakuje jak na bałkańskich wakacjach

Składniki:

  • 3 mięsiste pomidory,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu (polecam ocet winny),
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • sól i pieprz, suszone oregano do smaku,
  • ok. 100-120 g bałkańskiego sera lub skruszonego sera typu feta.

Sałatka szopska do grilla - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść i pokrój na kawałki - nie muszą być drobne. W zasadzie to powinny być dość spore, z wyjątkiem cebuli - ją pokrój w piórka. Przełóż do miski. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać, wystarczy je porządnie umyć.
  2. Dodaj posiekaną pietruszkę lub kolendrę, która moim zdaniem lepiej pasuje do tej sałatki. Dopraw solą oraz pieprzem i oregano. Dodaj także ocet i oliwę i dokładnie całość wymieszaj.
  3. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w niewielką kostkę. Posyp nim sałatkę z wierzchu lub wymieszaj całość ponownie. Podawaj od razu lub włóż na chwilę do lodówki, by smaki się przegryzły.

Niektórzy do sałatki szopskiej dodają także oliwki lub marynowane ostre papryczki. Jeśli chcesz dodatkowo podrasować jej smak, warto zdecydować się na któryś z tych dodatków. Na grillowym spotkaniu każdy z chęcią sobie dołoży tej pysznej sałatki. 

Więcej o: