• Link został skopiowany

Goście już o nią pytają. Na grilla robię sałatkę czosnkową z kalafiorem. Ziemniaczana i grecka to marnota

Sezon na grilla czas start! Pogoda dopisuje, przed nami trochę wolnego, więc nie czekaj, tylko dzwoń po znajomych i wyjmij grill z komórki. Dziś mamy przepis, który doda smaku twoim kiełbaskom, karkówkom i szaszłykom. Lepszej sałatki do grilla nie ma i jeśli upierasz się, że najlepsza jest ziemniaczana, musisz spróbować czosnkowej z kalafiorem. Jest tak dobra, że zniknie, zanim mięso dojdzie na ruszcie.
Sałatka czosnkowo kalafiorowa
RoJo Images /Shutterstock

Zwykło się mówić, że grillowanie to sport narodowy Polaków i za oficjalny początek sezonu uważa się weekend majowy. Właśnie w majówkę w co drugim ogrodzie i na działce, a także w parkach i na skwerach (z wyznaczonymi miejscami do grillowania), wokół rozgrzanych rusztów spotykają się z bliskimi miłośnicy grillowania. Grillujemy co się da, od kiełbasek, przez karkówkę, kaszankę, warzywa, na serach kończąc. Jednak bez względu na to, co położymy na ruszcie, warto zadbać o dodatki i dziś mamy dla was przepis na najlepszą sałatkę do grilla, która idealnie łączy się z karkówką, kiełbaskami, a także z grillowaną rybą. Sałatka czosnkowa z kalafiorem to strzał w dziesiątkę i kiedy tylko jej spróbujesz, będziesz żałować, że dopiero teraz udało ci się poznać ten przepis.

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Na grilla zrób sałatkę czosnkową z kalafiorem. Do karkóweczki prima sort 

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora, 
  • pęczek rzodkiewek (ok. 12 główek), 
  • 4 średnie ogórki kiszone, 
  • 300 g sera żółtego, 
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku, 
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli wolisz),
  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • opcjonalnie usmażony, pokrojony boczek. 

Sałatka kalafiorowa z czosnkiem - sposób wykonania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie ostudź i po ostudzeniu możesz dodatkowo go rozdrobnić. Włóż do miski. 
  2. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, nie musi być drobna. Podobnie pokrój oczyszczoną rzodkiewkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dołóż do kalafiora. 
  3. Ser możesz albo pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masz dowolność. Dołóż do reszty. Dołóż także posiekany szczypiorek i koperek. 
  4. Dodaj dwie pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego (możesz zastąpić greckim) oraz dwie łyżki musztardy. Dodaj do smaku sól oraz pieprz, polecam pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszaj i opcjonalnie dodaj uprażony, pokrojony boczek.
  5. Sałatkę podawaj po delikatnym schłodzeniu, wówczas smakuje najlepiej. 
Więcej o: