Babka migdałowa
Babka migdałowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 1/2 kg szymanowskiejCukier puder - 1.5 szklanki + 1-2 łyżki do oprószenia babkiProszek do pieczenia - łyżeczkaSoda oczyszczona - łyżeczkaBiałka - 10Sól - 1/2 łyżeczkiOlej rzepakowy - 50 mlMigdały - 100 g w słupkachMąka ziemniaczana - 1 łyżkaAromat migdałowy - kilka kropelMasło - do posmarowania formyBułka tarta - do obsypania formy, może być kasza mannaMiód pszczeli - kilka łyżekMigdały płatki - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, utrwalamy resztą przesianego cukru. Do piany dodajemy - na przemian, małymi porcjami - mieszaninę mąki z cukrem oraz olej. Migdały mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z masą, na koniec dodajemy aromat. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą.
2 / 2
Pieczemy 30-35 minut w 180 st. C. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory