Chleb pszenno-żytni z pestkami
![Chleb pszenno-żytni z pestkami](https://bi.im-g.pl/im/a7/d7/19/z27096999IDR,Pszenno-zytni-chleb-z-pestkami.jpg)
Chleb pszenno-żytni z pestkami. Przepis archiwalny z Magazynu Kuchnia.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Zakwas na chleb - 3/4 szklanki zakwasu na mące żytniej razowej 100% hydracji (stosunek wody do mąki w zakwasie)Woda - 1.75 szklanki letniejMąka żytnia - 2 szklanki razowej typ 2000Mąka pszenna - szklanka typ 750Sól - płaska łyżkaPestki dyni - 1/4 szklankiPestki słonecznika / Nasiona słonecznika - 1/4 szklankiSiemię lniane (ziarna) - 1/4 szklankiPłatki owsiane - 1/4 szklankiOtręby pszenne - 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Na 12-16 godzin przed pieczeniem chleba mieszamy: 1 łyżkę zakwasu ze 100 g letniej wody i 100 g mąki żytniej razowej. Do misy wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, ziarna, płatki owsiane, otręby. Mieszamy, dodajemy zakwas, letnią wodę i dokładnie mieszamy - jakieś 2 minuty, nie dłużej.
2 / 2
Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypane mąką keksówki (11 x 30 cm), wygładzamy wierzch łyżką zanurzoną w wodzie. Pozostawiamy do wyrośnięcia - ciasto ma niemal podwoić objętość (3 godziny w 24°C). Pieczemy 80 minut w 175°C. Wyjmujemy i studzimy. (przepis z bloga makagigi.blogspot.com)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory