Chleb pszenno-żytni z pestkami

Magazyn Kuchnia 17.05.2021 21:27
(brak ocen)
OCEŃ
Chleb pszenno-żytni z pestkami
Chleb pszenno-żytni z pestkami. Przepis archiwalny z Magazynu Kuchnia.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Na 12-16 godzin przed pieczeniem chleba mieszamy: 1 łyżkę zakwasu ze 100 g letniej wody i 100 g mąki żytniej razowej. Do misy wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, ziarna, płatki owsiane, otręby. Mieszamy, dodajemy zakwas, letnią wodę i dokładnie mieszamy - jakieś 2 minuty, nie dłużej. 

2 / 2

Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypane mąką keksówki (11 x 30 cm), wygładzamy wierzch łyżką zanurzoną w wodzie. Pozostawiamy do wyrośnięcia - ciasto ma niemal podwoić objętość (3 godziny w 24°C). Pieczemy 80 minut w 175°C. Wyjmujemy i studzimy. (przepis z bloga makagigi.blogspot.com)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.