Domowy majonez
Domowy majonez
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do 30 minut
Składniki (10porcji)
-
Żółtka - 2Musztarda stołowa - 2 łyżeczkiSok cytrynowy - 1-2 łyżki (lub biały ocet winny)Olej słonecznikowy - 250 ml (lub lekka oliwa)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki o temperaturze pokojowej (żółtka, musztardę, sok lub ocet, sól i pieprz) miksujemy. Nie wyłączając blendera, powoli wlewamy olej, zaczynając od paru kropel. Gdy majonez zacznie gęstnieć, wlewamy resztę oleju cienką strużką. Doprawiamy solą i pieprzem; można dodać szczyptę cukru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory