Fondue bourguignonne

David Gaboriaud/Magazyn Kuchnia 16.07.2020 13:03
(brak ocen)
OCEŃ
Fondue bourguignonne
Fondue bourguignonne (mięsne)
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Wołowinę i kurczaka kroimy w cienkie paski (dzięki temu szybciej się usmażą w oleju). Grzyby kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, skrapiamy liście sałaty dębowej, oprószamy solą i pieprzem.

2 / 5

Sos aioli: w misce mieszamy żółtko z musztardą i odrobiną oleju. Cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

3 / 5

Sos chimichurri: mieszamy zioła, papryczkę i czosnek z dużą ilością oliwy z oliwek tak, aby otrzymać gęsty, zielony sos. Dodajemy ocet, przyprawiamy solą. Mieszamy i odstawiamy.

4 / 5

Sos tatarski: mieszamy wszystkie składniki ze szczyptą soli do smaku. Odstawiamy.

5 / 5

W garnku do fondue rozgrzewamy olej do 170 stopni C. Ustawiamy na podgrzewaczu. Na widelczyki nabijamy kawałki mięsa, zanurzamy w oleju. Błyskawicznie się usmażą. Podajemy z sosami, jajkami na miękko, sałatą i grzybami, które możemy usmażyć.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.