Francuska pieczona gęś
- Można zamrażać? Nie
Składniki (30porcji)
-
Bagietka - 30 dagCebula biała - 3Boczek wędzony - 10 dagTymianek świeży - 1/2 pęczkaNatka pietruszki - pęczekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGęś - 1, sprawiona, razem z podrobami (ok. 4.5 kg)Jajka - 3Bulion drobiowy - 2 szklankiWino czerwone - szklanka, wytrawnegoKoncentrat pomidorowy - łyżkaSzalotka - 40 dagCzosnek - ząbekPieczarki - 50 dagBulion drobiowy - 1,5 szklanki (lub bulionu z mięsa gęsi), opcjonalnieŚmietana 18 proc. - łyżkaZasmażka błyskawiczna - 4 łyżki ciemnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bagietkę pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj cebule. Gęsią wątrobę i boczek pokrój w kostkę. Posiekaj tymianek i natkę. Na patelni rozgrzej olej, wysmaż boczek na chrupko, dodaj cebulę i zeszklij. Włóż wątróbkę, smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z pokrojoną bagietką, odstaw na 10-15 minut.
Usuń zbędny tłuszcz z gęsi. Odłóż szyjkę, żołądek i serce, tuszkę gęsi umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do farszu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Napełnij gęś, otwór w tuszce zaszyj. Zwiąż razem udka i skrzydełka. Gęś ułóż w brytfannie piersią do dołu, wlej pół szklanki wody. Piecz 3,5-4 godziny w temp. 200°C. Po dwóch godzinach odwróć gęś piersią do góry i wylej wytopiony tłuszcz. W brytfannie obok gęsi ułóż szyjkę, żołądek i serce. Zagotuj bulion z winem i koncentratem pomidorowym, podlewaj gęś co jakiś czas w trakcie pieczenia.
Szalotki wrzuć do wrzącej wody, gotuj 5 minut. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory