Francuska pieczona gęś

Magazyn Kuchnia 21.12.2019 22:22
(brak ocen)
OCEŃ
Francuska pieczona gęś
Francuska pieczona gęś
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (30porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bagietkę pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj cebule. Gęsią wątrobę i boczek pokrój w kostkę. Posiekaj tymianek i natkę. Na patelni rozgrzej olej, wysmaż boczek na chrupko, dodaj cebulę i zeszklij. Włóż wątróbkę, smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z pokrojoną bagietką, odstaw na 10-15 minut.

Usuń zbędny tłuszcz z gęsi. Odłóż szyjkę, żołądek i serce, tuszkę gęsi umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do farszu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Napełnij gęś, otwór w tuszce zaszyj. Zwiąż razem udka i skrzydełka. Gęś ułóż w brytfannie piersią do dołu, wlej pół szklanki wody. Piecz 3,5-4 godziny w temp. 200°C. Po dwóch godzinach odwróć gęś piersią do góry i wylej wytopiony tłuszcz. W brytfannie obok gęsi ułóż szyjkę, żołądek i serce. Zagotuj bulion z winem i koncentratem pomidorowym, podlewaj gęś co jakiś czas w trakcie pieczenia.

Szalotki wrzuć do wrzącej wody, gotuj 5 minut. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA