Gołąbki z kaszą gryczaną

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kasza gryczana - 300 gKapusta włoska - główkaCebula biała - 2Czosnek - 2 ząbkiPieczarki - 150 gJajka - 1Marchewka - 1Pietruszka - 1Por - 1Seler korzeniowy - 1Lubczyk - do przyprawieniaMięso mielone wieprzowe - 0.5 kgSkrzydełko z kurczaka - ewentualnieSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuLiść laurowy - 1Olej rzepakowy - 2 łyżkiMąka pszenna - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy litr bulionu - bulion z warzyw (marchewka, pietruszka, natka pietruszki, seler, lubczyk), oraz mięsa (ew. można z samych warzyw) z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy). Wyjmujemy z ugotowanego bulionu warzywa i mięso. W połowie bulionu gotujemy kaszę gryczaną, aż do miękkości (puki płyn się zredukuje). Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodajemy do kaszy. Marchewkę i pietruszkę z bulionu kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kaszy. Na końcu dodajemy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i obgotowujemy pojedyncze liście z kapusty. Wyjmujemy i odcedzamy. Przygotowany farsz formujemy w wałeczki i zawijamy w liście kapusty. Garnek (lub wolnowar) wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i ciasno układamy w środku gołąbki. Całość zalewamy pozostałym bulionem zagęszczonym mąką i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min (w wolnowarze ok 4 godziny). Podawać z ulubionym sosem pomidorowym. W moim przypadku podsmażam cebulkę z czosnkiem dodaję przecier pomidorowy, redukuję. Przyprawiam solą, pieprzem i cukrem oraz dodaję odrobinę śmietanki 30%.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory