Gołąbki z kaszą gryczaną

Marcin Pasternak/Magazyn Kuchnia 06.02.2020 12:48
(5 ocen)
OCEŃ
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotujemy litr bulionu - bulion z warzyw (marchewka, pietruszka, natka pietruszki, seler, lubczyk), oraz mięsa (ew. można z samych warzyw) z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy). Wyjmujemy z ugotowanego bulionu warzywa i mięso. W połowie bulionu gotujemy kaszę gryczaną, aż do miękkości (puki płyn się zredukuje). Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodajemy do kaszy. Marchewkę i pietruszkę z bulionu kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kaszy. Na końcu dodajemy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i obgotowujemy pojedyncze liście z kapusty. Wyjmujemy i odcedzamy. Przygotowany farsz formujemy w wałeczki i zawijamy w liście kapusty. Garnek (lub wolnowar) wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i ciasno układamy w środku gołąbki. Całość zalewamy pozostałym bulionem zagęszczonym mąką i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min (w wolnowarze ok 4 godziny). Podawać z ulubionym sosem pomidorowym. W moim przypadku podsmażam cebulkę z czosnkiem dodaję przecier pomidorowy, redukuję. Przyprawiam solą, pieprzem i cukrem oraz dodaję odrobinę śmietanki 30%.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.