Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką ChNP i miodem drahimskim ChOG

Magazyn Kuchnia 12.12.2019 20:07
(brak ocen)
OCEŃ
Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką ChNP i miodem drahimskim ChOG
Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką ChNP i miodem drahimskim ChOG
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Powyżej godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umytą i osuszoną kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, następnie zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wiśnie wydrylować. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut, przecedzić przez sito. 2-3 łyżki wina zostawić, a w pozostałym winie zagotować wiśnie, wlać do nich wiśniówkę i zestawić z ognia. Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Ułożyć w dużym żaroodpornym półmisku, obłożyć wiśniami, lekko skropić winem, w którym gotowały się owoce i sosem spod kaczki, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 min. Pozostały sos wiśniowy zagotować, wlać odstawione wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Gęstym, polać kaczkę. Pozostały sos podać w sosjerce. Kaczkę podawać z makaronem lub ryżem. *Kucharz: Poleca Sylwester Lis

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps