Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką ChNP i miodem drahimskim ChOG
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Kaczka - tuszka, 2 kgMasło - 2-3 łyżkiWiśnie - 800 g wiśni nadwiślanki ChNPWino czerwone - 1,5 szklanki wytrawnegoMiód pszczeli - 1,5 łyżki drahimskiego ChOGWiśniówka - kielliszekCynamon - kawałekGoździki - 1-2Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok cytrynowy - łyżkaMąka ziemniaczana - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umytą i osuszoną kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, następnie zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wiśnie wydrylować. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut, przecedzić przez sito. 2-3 łyżki wina zostawić, a w pozostałym winie zagotować wiśnie, wlać do nich wiśniówkę i zestawić z ognia. Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Ułożyć w dużym żaroodpornym półmisku, obłożyć wiśniami, lekko skropić winem, w którym gotowały się owoce i sosem spod kaczki, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 min. Pozostały sos wiśniowy zagotować, wlać odstawione wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Gęstym, polać kaczkę. Pozostały sos podać w sosjerce. Kaczkę podawać z makaronem lub ryżem. *Kucharz: Poleca Sylwester Lis
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory