Kapusta z grochem i żurawiną

Marta Dymek/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 19:02
(brak ocen)
OCEŃ
Kapusta z grochem i żurawiną
Kapusta z grochem i żurawiną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Namoczony przez noc groch odcedzamy, następnie wlewamy świeżą wodę i gotujemy go do momentu, aż będzie lekko rozgotowany, czyli 1-1 i 1/2 godziny. Solimy na sam koniec, kiedy groch będzie już bardzo miękki. W międzyczasie grzyby zalewamy 250 ml gorącej wody i przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę wraz ze wszystkimi przyprawami oraz małą szczyptą cukru i soli. Smażymy na małym ogniu 2-3 minuty. Kapustę siekamy na małe kawałki, namoczone grzyby również kroimy. Następnie kapustę wraz z grzybami, wodą z moczenia grzybów, żurawiną, pieprzem ziołowym oraz solą, dodajemy do podsmażonej cebuli. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy godzinę na minimalnym ogniu. Ugotowany groch odcedzamy, zachowując 250 ml płynu. Dodajemy do ugotowanej kapusty i w razie potrzeby dolewamy wodę z gotowania grochu. Doprawiamy do smaku, podajemy polane olejem lnianym oraz posypane majerankiem. Rady: Zamiast żurawiny możecie dodać trochę suszonych śliwek albo kilka rodzynek. W każdym domu to danie przygotowuje się nieco inaczej ? czasem kapusty jest tylko trochę, a czasami to właśnie kapusty jest najwięcej. Moja wersja ma uśrednione proporcje ? jeśli lubicie dużą ilość grochu, dodajcie go o 40 g więcej niż w przepisie, jeżeli wolicie większą ilość kapusty, dodajcie go o 40 g mniej. Niezależnie od tego jakie są proporcje kapusty do grochu, ważne jest, aby jego ziarna były rozgotowane, maślane, wręcz lekko rozpadające się. Groch z kapustą najlepiej smakuje następnego dnia, a można przechowywać go w lodówce nawet tydzień. Poza tym to danie świetnie się mrozi, więc na pewno nic się nie zmarnuje.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps