Karp z pieca z sosem chrzanowo orzechowym

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:42
(brak ocen)
OCEŃ
Karp z pieca z sosem chrzanowo orzechowym
Karp z pieca z sosem chrzanowo-orzechowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę można podzielić na dzwonka (o grubości 5 cm; po 2 na osobę) lub pozostawić w całości, nacinając jedynie skórę. Nacieramy rybę solą i pieprzem. Z posiekanej cebuli, oleju i soku z cytryny przygotowujemy marynatę i obkładamy nią karpia. Wstawiamy na noc do lodówki. Robimy sos: siekamy orzechy (nie mielemy, bo nie chcemy miazgi), mieszamy z chrzanem i pozostałymi składnikami. Usuwamy cebulę z karpia. Jeśli pieczemy dzwonka, rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st. C i wkładamy rybę na kwadrans, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze 5 minut. Karpia całego piecze się 45 minut w 200 st. C. Upieczoną rybę podajemy z sosem chrzanowo-orzechowym.Uwagi: duże karpie mogą smakować mułem - warto dzień przed właściwym marynowaniem namoczyć je w mleku.jeśli na dnie brytfanny ułożymy plastry cebuli i/lub ziemniaków, karp ładnie się upiecze, zamiast gotować się we własnym sosie. Przepisy: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz  ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie  (facebook.com/ZielonyTalerzyk)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps