Karp z pieca z sosem chrzanowo orzechowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karp - 1 całySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCebula biała - 1Olej rzepakowy - do smakuSok cytrynowy - do smaku
-
Sos chrzanowo-orzechowy
Orzechy włoskie - szklanka obranych z brązowej skórki orzechówChrzan - czubata łyżka świeżo startego korzenia (można dać więcej)Sok cytrynowy - z 1/2 cytrynyPiernik - plaster, namoczony wcześniej w wodzie; odciśnięty i dokładnie rozgniecionyŚmietana kremówka 36 proc. - szklankaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę można podzielić na dzwonka (o grubości 5 cm; po 2 na osobę) lub pozostawić w całości, nacinając jedynie skórę. Nacieramy rybę solą i pieprzem. Z posiekanej cebuli, oleju i soku z cytryny przygotowujemy marynatę i obkładamy nią karpia. Wstawiamy na noc do lodówki. Robimy sos: siekamy orzechy (nie mielemy, bo nie chcemy miazgi), mieszamy z chrzanem i pozostałymi składnikami. Usuwamy cebulę z karpia. Jeśli pieczemy dzwonka, rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st. C i wkładamy rybę na kwadrans, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze 5 minut. Karpia całego piecze się 45 minut w 200 st. C. Upieczoną rybę podajemy z sosem chrzanowo-orzechowym.Uwagi: duże karpie mogą smakować mułem - warto dzień przed właściwym marynowaniem namoczyć je w mleku.jeśli na dnie brytfanny ułożymy plastry cebuli i/lub ziemniaków, karp ładnie się upiecze, zamiast gotować się we własnym sosie. Przepisy: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory