Kluski śląskie czyli gumiklyjzy
Kluski śląskie czyli gumiklyjzy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 1 kgŻółtka - 2Sól - do smakuMąka pszenna - łyżkaMąka ziemniaczana - 10 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory