Krupnik z pęczaku ze skorzonerą
Krupnik z pęczaku ze skorzonerą
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Marchewka - 100 gPietruszka - 100 gZiemniaki - 200 gPor - 100 gOlej rzepakowy - wedle uznaniaLiść laurowy - 2Ziele angielskie - 2 ziarnaCzosnek - 2 ząbkiKasza pęczak - 150 gWoda - 2 litryLubczyk - łyżeczkaMajeranek świeży - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKoperek - do smaku (lub natka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w kostkę, pora - w cienkie talarki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i posiekanym czosnkiem. Smażymy 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pęczak, mieszamy, wlewamy wodę, wrzucamy lubczyk i majeranek.
2 / 3
Gotujemy 20 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem, przed podaniem posypujemy zupę posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
3 / 3
Gotowe kotlety wieprzowe smarujemy salsą i podajemy z grillowanymi warzywami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory