Kurczak faszerowany wątróbką

Kurczak faszerowany wątróbką
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
trudny
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kurczak - 1 sztSól - 1/2 łyżeczkiCzosnek - 1 ząbek (zmiażdżony)Wątróbka drobiowa - 1 sztKasza manna - 1/2 szklankiKoperek - 1 łyżeczka (posiekany)Jajka - 1 sztZioła prowansalskie - 1/2 łyżeczkaMięta - Szczypta (suszonej)Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuWino białe - 125 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
2. Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
3. Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
4. Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę.
5. zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200°C, często polewając winem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory