Składniki (5porcji)
-
Ziemniaki - 300 gAtrament z kałamarnicy - 15 gSól - 1.5 gOlej rzepakowy - do smażeniaOlej z pestek winogron - 200 gMusztarda dijon - 10 gChipsy ziemniaczane - 20 g z grillowanych ziemniakówJajka - 1Ocet winny - 10 g białegoSól - 2 g bardzo drobnejMule - 1 kgCebula - 1Marchewka - 30 gSeler korzeniowy - 10 gCzosnek - 1 ząbekSól - 10 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaczane muszelki: Ziemniaki obieramy, gotujemy i osączamy. Dodajemy atrament z kałamarnicy i sól, miksujemy na jednolite ciasto (powinno być płynne, ale elastyczne). Połową ciasta napełniamy sylikonowe foremki w kształcie muszelek. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80°C. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i pieczemy jeszcze 30 minut. Wysuszone, lekko ostudzone muszle wrzucamy na gorący olej i smażymy przez chwilę, by stały się chrupiące.
Majonez z grillowanych ziemniaków: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki sos.
Mule: Mule dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z mulami wkładamy do foliowej torebki, wlewamy 1 litr wody, wsypujemy sól. Torebkę szczelnie zamykamy. Gotujemy 30 minut w temperaturze 83°C. Studzimy. Do ziemniaczanych muszli wkładamy odrobinę majonezu z ziemniaków, układamy mule.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory