Mule w ziemniaczanych muszelkach

Sang-Hoon Degeimbre/Magazyn Kuchnia 16.07.2020 12:37
(brak ocen)
OCEŃ
Mule w ziemniaczanych muszelkach
Mule w ziemniaczanych muszelkach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ziemniaczane muszelki: Ziemniaki obieramy, gotujemy i osączamy. Dodajemy atrament z kałamarnicy i sól, miksujemy na jednolite ciasto (powinno być płynne, ale elastyczne). Połową ciasta napełniamy sylikonowe foremki w kształcie muszelek. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80°C. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i pieczemy jeszcze 30 minut. Wysuszone, lekko ostudzone muszle wrzucamy na gorący olej i smażymy przez chwilę, by stały się chrupiące.

2 / 3

Majonez z grillowanych ziemniaków: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki sos.

3 / 3

Mule: Mule dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z mulami wkładamy do foliowej torebki, wlewamy 1 litr wody, wsypujemy sól. Torebkę szczelnie zamykamy. Gotujemy 30 minut w temperaturze 83°C. Studzimy. Do ziemniaczanych muszli wkładamy odrobinę majonezu z ziemniaków, układamy mule.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps