Nitki z parmą z rukolą i łódeczkami z pomidorków cherry

Magazyn Kuchnia/Anna Martynowska 05.01.2021 13:37
(brak ocen)
OCEŃ
Nitki z parmą z rukolą i łódeczkami z pomidorków cherry
Nitki z parmą z rukolą i łódeczkami cherry
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Robimy makaron. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm, posypujemy z obu stron mąką, zwijamy w rulon i tniemy w cienkie nitki grubości 4 mm. Zagotowujemy 3 l osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i delikatnie wkładamy na wrzątek pocięte nitki. Zaraz po ponownym zagotowaniu odcedzamy makaron i polewamy odrobiną oliwy, potrząsając garnkiem.

2 / 5

Składniki sosu miksujemy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Ocet balsamiczny wlewamy na gorącą patelnię i czekamy, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Pomidorki przekrawamy i wydrążamy pestki, aby powstały łódeczki. Z arkusza nori wycinamy kilka krótkich pasków szer. 1 cm. Zwilżamy je delikatnie opuszkami palców zamoczonymi w wodzie i "opasujemy" nimi pomidorowe łódeczki. Plasterki cienko pokrojonej rzodkwi nakładamy na pomidorki i delikatnie wciskamy w głąb.

3 / 5

Przepiórcze jaja wbijamy do miski i przygotowujemy rondelek z gotującą się wodą z dodatkiem łyżki octu. Delikatnie kładziemy same żółtka jaj na powierzchnię wody (uważamy, aby się nie rozlały) i wyciągamy je, gdy tylko się zetną. Gotowe żółtka układamy w pomidorowych łódeczkach. Pęczek umytej i osuszonej rukoli owijamy szerokim paskiem nori, aby powstała nieregularna w kształcie palma.

4 / 5

Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią plastry szynki parmeńskiej. Smażymy, aż staną się chrupiące. Na tę samą patelnię wkładamy posiekany czosnek, czekamy, aż się lekko upraży i chwilę potem wkładamy nitki, posypując je parmezanem, solą i pieprzem. Gdy makaron się zrumieni, dodajemy szynkę i podlewamy winem.

5 / 5

Kiedy wino odparuje, przekładamy makaron na talerz, układamy w centralnej części palemkę z rukoli, dookoła łódeczki. Polewamy odparowanym balsamico oraz sosem porzeczkowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA