Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 300 gJajka - 3Żółtka - 4Sól - SzczyptaOliwa - 2 łyżki
-
Sos:
Martini (wermut) - 50 ml rossoPorzeczki czerwone - GarśćSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuCukier - Szczypta brązowego
-
Ponadto:
Ocet balsamiczny - 100 mlPomidorki cherry - 5Rzodkiewka - 10 plastrów marynowanej żółtej rzodkwi (kupimy w sklepie lub na stoisku typu "kuchnie świata")Jajka przepiórcze - 10Ocet winny - ŁyżkaRukola - PęczekSzynka parmeńska - 6 plastórwCzosnek - 4 ząbkiParmezan - 20 gSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuWino białe - 150 ml wytrawnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy makaron. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm, posypujemy z obu stron mąką, zwijamy w rulon i tniemy w cienkie nitki grubości 4 mm. Zagotowujemy 3 l osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i delikatnie wkładamy na wrzątek pocięte nitki. Zaraz po ponownym zagotowaniu odcedzamy makaron i polewamy odrobiną oliwy, potrząsając garnkiem.
Składniki sosu miksujemy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Ocet balsamiczny wlewamy na gorącą patelnię i czekamy, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Pomidorki przekrawamy i wydrążamy pestki, aby powstały łódeczki. Z arkusza nori wycinamy kilka krótkich pasków szer. 1 cm. Zwilżamy je delikatnie opuszkami palców zamoczonymi w wodzie i "opasujemy" nimi pomidorowe łódeczki. Plasterki cienko pokrojonej rzodkwi nakładamy na pomidorki i delikatnie wciskamy w głąb.
Przepiórcze jaja wbijamy do miski i przygotowujemy rondelek z gotującą się wodą z dodatkiem łyżki octu. Delikatnie kładziemy same żółtka jaj na powierzchnię wody (uważamy, aby się nie rozlały) i wyciągamy je, gdy tylko się zetną. Gotowe żółtka układamy w pomidorowych łódeczkach. Pęczek umytej i osuszonej rukoli owijamy szerokim paskiem nori, aby powstała nieregularna w kształcie palma.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią plastry szynki parmeńskiej. Smażymy, aż staną się chrupiące. Na tę samą patelnię wkładamy posiekany czosnek, czekamy, aż się lekko upraży i chwilę potem wkładamy nitki, posypując je parmezanem, solą i pieprzem. Gdy makaron się zrumieni, dodajemy szynkę i podlewamy winem.
Kiedy wino odparuje, przekładamy makaron na talerz, układamy w centralnej części palemkę z rukoli, dookoła łódeczki. Polewamy odparowanym balsamico oraz sosem porzeczkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory