Pałasz z czosnkiem podlany winem
Pałasz z czosnkiem podlany winem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 2,5 kg pałaszaWino białe - 500 ml wytrawnegoOcet winny - 100 mlOlej rzepakowy - 500 ml
-
Sos:
Czosnek - 2 małe główkiPapryka czerwona - 1 piri-piriLiść laurowy - 1Oregano świeże - Garść
-
Dodatki:
Marchewka - Wg uznaniaChili - Kilka zielonych papryczekDynia - Wg uznania; lepiej: kolczoch (na Maderze zwany pimpinelas a w Portugalii kontynentalnej chu-chu; można zastąpić też batatami)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Czyścimy rybę, pozbywając się skóry, filetujemy i marynujemy w mieszaninie białego wina, octu winnego i oleju - im dłużej, tym lepiej (minimum 24 godz.). Marynatę pozostawiamy, a filety smażymy w głębokim oleju.
2 / 3
Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy roztarty czosnek i posiekaną papryczkę piri-piri. Dodajemy resztę przypraw, wlewamy marynatę i mieszamy.
3 / 3
Usmażone filety zalewamy gorącym sosem. Podajemy gorące, z ugotowanymi razem warzywami - powinny być bardzo miękkie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory