Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 18.06.2020 17:20
(brak ocen)
OCEŃ
Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną
Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Pastitsio to grecka zapiekanka tradycyjnie przygotowywana z makaronu, sosu z mielonego mięsa(wołowego, cielęcego lub jagnięcego) i beszamelu albo zalewy śmietanowo-jajecznej.

2 / 5

Robimy sos mięsny. Cebule siekamy i smażymy na oliwie, aż zmiękną, ok. 10 minut. Dodajemy posiekany czosnek i anchois, podsmażamy minutę. Zwiększamy ogień, wrzucamy mięso. Smażymy, mieszając, przez 15 minut. Odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu i dodajemy pomidory (razem z sokiem), posiekane zioła i przyprawy. Przykrywamy rondel niezbyt szczelnie i dusimy sos 40 minut na małym ogniu.

3 / 5

Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy ser, dokładnie mieszamy. W misce roztrzepujemy żółtka i, mieszając, powoli wlewamy 1/3 sosu. Przelewamy do rondelka z pozostałym sosem, solimy do smaku, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

4 / 5

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu, cedzimy i mieszamy z 250 ml białego sosu. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.

5 / 5

Część makaronu układamy w prostokątnym żaroodpornym naczyniu (40 x 30 cm), tak by kluski leżały równolegle w jednej warstwie. Na nich układamy połowę sosu mięsnego i kolejną pojedynczą warstwę klusek. Następnie pozostałe mięso i kluski (też muszą leżeć równolegle do siebie). Wierzch polewamy białym sosem. Oprószamy chlebem wymieszanym z serem. Pieczemy 50 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps