Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cebula - 2Oliwa - 30 mlCzosnek - 3 ząbkiAnchois - 2 filecikiJagnięcina - 1 kg mielonejPomidory z puszki - 1.2 kgTymianek świeży - 5 gałązekOregano świeże - 2 gałązkiCynamon - 1.5 łyżeczkiZiele angielskie - 1 łyżeczka mielonegoGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki świeżo startejGoździki - szczypta mielonychPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiSól - 1.5 łyżeczki
-
Sos biały:
Masło - 50-75 gMąka pszenna - 50-75 gMleko 3.2 proc. - 600-900 mlGałka muszkatołowa - spora szczyptaSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuParmezan - 50 g startegoŻółtka - 3
-
Oraz:
Chleb - 4 grube kromki białego bez skórki i pokruszoneParmezan - 20 g startegoMakaron ziti - 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pastitsio to grecka zapiekanka tradycyjnie przygotowywana z makaronu, sosu z mielonego mięsa(wołowego, cielęcego lub jagnięcego) i beszamelu albo zalewy śmietanowo-jajecznej.
Robimy sos mięsny. Cebule siekamy i smażymy na oliwie, aż zmiękną, ok. 10 minut. Dodajemy posiekany czosnek i anchois, podsmażamy minutę. Zwiększamy ogień, wrzucamy mięso. Smażymy, mieszając, przez 15 minut. Odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu i dodajemy pomidory (razem z sokiem), posiekane zioła i przyprawy. Przykrywamy rondel niezbyt szczelnie i dusimy sos 40 minut na małym ogniu.
Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy ser, dokładnie mieszamy. W misce roztrzepujemy żółtka i, mieszając, powoli wlewamy 1/3 sosu. Przelewamy do rondelka z pozostałym sosem, solimy do smaku, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu, cedzimy i mieszamy z 250 ml białego sosu. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.
Część makaronu układamy w prostokątnym żaroodpornym naczyniu (40 x 30 cm), tak by kluski leżały równolegle w jednej warstwie. Na nich układamy połowę sosu mięsnego i kolejną pojedynczą warstwę klusek. Następnie pozostałe mięso i kluski (też muszą leżeć równolegle do siebie). Wierzch polewamy białym sosem. Oprószamy chlebem wymieszanym z serem. Pieczemy 50 minut, aż wierzch się przyrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory