Pasztet świąteczny

- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Kurczak - 1/2 kgWieprzowina - 1/2 kg łopatkiWołowina - 1/2 kgWłoszczyzna - 1 (2 średniej wielkości marchewki; kawałek selera; średniej wielkości por)Cebula - 2Liść laurowy - 4Ziele angielskie - 10 ziarenSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuBułka kajzerka - 2 czerstweJajka - 3Majeranek suszony - 1 łyżkaGałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) oraz boczek myjemy, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i cebulę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości (około półtorej godziny), dodając w trakcie gotowania liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie.
Mięso wyciągamy z wywaru (który pozostawiamy) i studzimy, z kurczaka usuwamy kości. Razem z wątróbką, namoczoną wcześniej w rosołowym wywarze bułką, ugotowaną włoszczyzną wraz z zielem angielskim (liście laurowe wyrzucamy) mielemy trzykrotnie w maszynce na najdrobniejszym sicie.
Dodajemy jajka i przyprawy. Dobrze mieszamy i wkładamy do foremek (znakomicie sprawdzają się jednorazowe aluminiowe: mięso nie przywiera podczas pieczenia). Zapiekamy 40 minut w 180°C - jeśli używamy dużych keksówek (ok. 25 cm długości), trzeba dodać jakieś 20 minut. Uwaga: Foremki przed upieczeniem wyłożyć boczkiem lub słoniną; do masy włożyć jajka na twardo, pokrojoną marchewkę, kawałeczki szynki itd.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory