Składniki (6porcji)
-
Wieprzowina - 80 dagWołowina - 40 dag bez kościJajka - 5Cebula biała - 1Bułka tarta - 10 dagMasło klarowane - 1 łyżkaKoperek - 1 łyżka posiekanegoŚmietana kremówka 36 proc. - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój i zmiel mięso oraz cebulę. Włóż 4 jajka do garnka z wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz. Do zmielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko, wsyp 4 łyżki tartej bułki (lub dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę), dodaj koperek. Wymieszaj wszystko, dopraw pieprzem i solą, starannie wyrób masę. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180°C. Na suchej desce rozłóż duży arkusz pergaminu. Nasmaruj pergamin sklarowanym masłem, wyłóż na niego połowę masy mięsnej, formując prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna formy keksowej, w której zamierzasz upiec pieczeń rzymską. Pośrodku umieść ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryj wszystko warstwą pozostałego mięsa. Starannie zlep brzegi pieczeni rzymskiej, uformuj rulon. Szczelnie zawiń ten rulon wolnymi bokami papieru i przełóż do przygotowanej keksówki. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 40-45 minut. Następnie na chwilę wysuń formę, rozchyl pergamin, rozsmaruj na pieczeni (pędzelkiem lub łyżką) śmietanę i piecz bez przykrycia 15-20 minut, aż góra się przyrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory