Pierogi pieczone
Pierogi pieczone
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Mąka pszenna - 50 dagMasło - 15 dagŻółtka - 2Śmietana 22 proc. - 3 łyżkiSól - do smakuJajka - 1Kapusta kiszona - 75 dagGrzyby suszone - 10Cebula biała - 2Jajka - 3 (na twardo)Olej rzepakowy - 2 łyżkiGałka muszkatołowa - do smakuMajeranek świeży - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: mąkę z solą przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki. Zrób farsz: umyj i ugotuj grzyby. Kapustę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, ostudź, odciśnij, posiekaj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Obrane jajka oraz grzyby posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj, przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, 2 łyżkami majeranku, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz i sklej brzegi. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w temp. 180 C. Podawaj do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. 4-6 porcji, godzina i 30 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory