Pierogi pieczone

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 11:21
(1 ocena)
OCEŃ
Pierogi pieczone
Pierogi pieczone
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób ciasto: mąkę z solą przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki. Zrób farsz: umyj i ugotuj grzyby. Kapustę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, ostudź, odciśnij, posiekaj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Obrane jajka oraz grzyby posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj, przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, 2 łyżkami majeranku, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz i sklej brzegi. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w temp. 180 C. Podawaj do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. 4-6 porcji, godzina i 30 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.