Placek cebulowy (zwiebelkuchen)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ziemniaki - 50 dag mączystychSól - wedle uznaniaCebula - 1.2 kgPor - 3Drożdże świeże - 4 dagMleko 2.0 proc. - 50 mlMąka pszenna - 25 dagOlej rzepakowy - 2 łyżkiKminek - łyżkaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaŚmietana 18 proc. - 30 dagJajka - 5Gałka muszkatołowa - wedle uznaniaTłuszcz - do posmarowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je.
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką.
Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. Piecz 40 minut w temp. 200 st. C.
Rada: Gdy w Alzacji przychodzi czas Federweissera - młodziutkiego, jeszcze lekko musującego, mętnego wina - nie może zabraknąć zwiebelkuchen.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory