Placek cebulowy (zwiebelkuchen)

Magazyn Kuchnia 22.02.2021 20:08
(brak ocen)
OCEŃ
Placek cebulowy (zwiebelkuchen)
Placek cebulowy (zwiebelkuchen)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. 

2 / 4

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

3 / 4

Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. 

4 / 4

Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. Piecz 40 minut w temp. 200 st. C.

Rada: Gdy w Alzacji przychodzi czas Federweissera - młodziutkiego, jeszcze lekko musującego, mętnego wina - nie może zabraknąć zwiebelkuchen.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA