Śledzie po kaszubsku

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:30
(brak ocen)
OCEŃ
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety śledziowe umyj i osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. Obtocz w przesianej mące, oprósz pieprzem, usmaż na gorącym tłuszczu, ułóż na talerzu. Przygotuj warzywa: umyj je, obierz, pokrój w paseczki. Cebulę i pory pokrój w półplasterki. Przygotowane warzywa posól, zalej oliwą i duś pod przykryciem na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej). Od czasu do czasu zamieszaj. Po kilku minutach wlej kilka łyżek wody. Duś około 20 minut. Dodaj paprykę i koncentrat. Zagotuj, odstaw. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowymi warzywami przykryj śledzie. Gdy wszystko wystygnie, wstaw do lodówki. Śledzie pozostaw w warzywach przez 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawaj z chlebem grubo posmarowanym masłem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps