Steki z polędwicy z sosem czosnkowo-sojowym

Magazyn Kuchnia/Adam Chrząstowski 07.10.2020 12:38
(brak ocen)
OCEŃ
Steki z polędwicy z sosem czosnkowo-sojowym
Steki z polędwicy z sosem czosnkowo-sojowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy sos: czosnek mieszamy z imbirem na desce do krojenia i rozcieramy na pastę, dodając 1,5 łyżeczki cukru. W miseczce mieszamy demi glace, sos sojowy, wino, olej i pozostały cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obraną i startą cebulę. Sos odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a przed podaniem podgrzewamy.

2 / 3

Patelnię grillową rozgrzewamy, tak aby dymiła. Steki przyprawiamy solą i pieprzem. Na płytę wylewamy oliwę i kładziemy na niej steki, smażąc je z każdej strony po 2-2,5 minuty. Zmniejszamy temperaturę pod płytą i kładziemy na mięsie po kawałeczku masła. Smażymy jeszcze przez 1,5 minuty, zdejmujemy z płyty i odstawiamy na 10 minut, przykrywając folią aluminiową.

3 / 3

Pozostałe masło topimy w rondelku. Steki układamy na talerzu, każdy skrapiamy masłem. Podajemy resztę masła w jednej miseczce, a sos czosnkowo-sojowy w drugiej. Jedząc, polewamy kawałki mięsa na przemian sosem i masłem.

* Jeśli nie kupimy gotowego sosu demi glace, mamy 2 możliwości:, 1. Wariant trudniejszy: gotujemy rosół z cielęciny i włoszczyzny, przecedzamy i odmierzamy 2 litry. Gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zostanie szklanka płynu., 2. Wariant łatwy: używamy gotowego sosu pieczeniowego w proszku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.