Tatar z pstrąga z rodzynkami, bavarese z łososia, marynowany tuńczyk
Tatar z pstrąga z rodzynkami, bavarese z łososia, marynowany tuńczyk
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pstrąg - 3 filetyCebula - 3 małeRodzynki - 6 łyżekNatka pietruszki - 12 gałązekSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuGrzanki - GarśćOliwa - Do smaku
-
Bavarese z łososia:
Mleko 3.2 proc. - 300 mlŁosoś surowy (filet) - 300 gŻółtka - 6Żelatyna - 1 pełna łyżeczkaŚmietana 30 proc. - 300 ml
-
Marynowany tuńczyk:
Tuńczyk świeży - 250 gOliwa - 6 łyżekOcet winny - 3 łyżki octu sherryCukier - 1 łyżeczkaImbir - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotowujemy tatara. Rybę, cebulę, rodzynki i natkę drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z grzankami i skrapiamy oliwą.
2 / 3
Robimy bavarese. Mleko zagotowujemy z łososiem. Kiedy mięso będzie miękkie (po ok. 5 min), miksujemy, łączymy z utartym żółtkiem, dodajemy namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę i ubitą śmietanę. Schładzamy w lodówce.
3 / 3
Kawałek tuńczyka marynujemy w oliwie, occie, cukrze i imbirze przez 12 godz. Kroimy w plastry i układamy na talerzu z tatarem i bavarese. Podajemy ze świeżym pieczywem, np. chałką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory