Teksański mostek wołowy

Miesięcznik Kuchnia 14.05.2021 14:26
(brak ocen)
OCEŃ
Teksański mostek wołowy
Teksański mostek wołowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mięso natrzyj przyprawami zmiksowanymi z czosnkiem, musztardą, solą i 3 łyżkami oleju. Wstaw na dobę do lodówki. Potem mięso trzeba uwędzić (4-5 godzin). U nas robi się to w dymie z drewna drzew liściastych, w Teksasie - w dymie drewna mesquitte. Uwędzone mięso ugotuj do miękkości w bulionie (ok. 1,5 godziny) i pokrój w plastry.

2 / 3

Składniki sosu (oprócz musztardy) wrzuć do garnka, wlej 200 ml wody i gotuj godzinę na małym ogniu, często mieszając. Przecedź i przypraw musztardą. Warzywa przypraw solą i pieprzem, dodaj odrobinę oleju, upiecz na grillu. Ziemniaki upiecz w folii z solą i pieprzem, pokrój na plastry, posmaruj resztą oleju i podpiecz na grillu.



3 / 3

Mięso polej sosem barbecue i zapiecz w piekarniku (15 minut). Podawaj z warzywami i ziemniakami z masłem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.