Teksański mostek wołowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wołowina - 3-4 kg mostkaOregano suszone - 2 łyżkiPapryka mielona słodka - 2 łyżkiTymianek suszony - 1 łyżkaZiele angielskie - 1 łyżkaCzosnek - 10 ząbkówMusztarda dijon - 4 łyżkiOlej rzepakowy - 5 łyżekSól - 3 łyżkiZiemniaki - 10 sztWarzywa - po 10 kawałków papryki pomidora cukinii bakłażana i cebuliPieczarki - 10 sztMasło - 10 łyżekBulion wołowy - 2 l
-
Sos barbecue:
Keczup - 90 dagCzosnek - 1 główka przekrojona wszerzCebula - 1 sztMarchewka - 1 małaOcet winny - 2 łyżkiOcet spirytusowy - 1 łyżkaCukier - 5 dagSeler naciowy - 1 łodygaMusztarda dijon - 3 dagTabasco - 1 łyżka (Luizjana)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso natrzyj przyprawami zmiksowanymi z czosnkiem, musztardą, solą i 3 łyżkami oleju. Wstaw na dobę do lodówki. Potem mięso trzeba uwędzić (4-5 godzin). U nas robi się to w dymie z drewna drzew liściastych, w Teksasie - w dymie drewna mesquitte. Uwędzone mięso ugotuj do miękkości w bulionie (ok. 1,5 godziny) i pokrój w plastry.
Składniki sosu (oprócz musztardy) wrzuć do garnka, wlej 200 ml wody i gotuj godzinę na małym ogniu, często mieszając. Przecedź i przypraw musztardą. Warzywa przypraw solą i pieprzem, dodaj odrobinę oleju, upiecz na grillu. Ziemniaki upiecz w folii z solą i pieprzem, pokrój na plastry, posmaruj resztą oleju i podpiecz na grillu.
Mięso polej sosem barbecue i zapiecz w piekarniku (15 minut). Podawaj z warzywami i ziemniakami z masłem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory