Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 230 gSoda oczyszczona - 1 łyżeczkaSól - 1/4 łyżeczkiCukier - 175 g
-
Składniki mokre:
Jajka - 1Maślanka - 250 mlOlej rzepakowy - 75 ml
-
Mus mascarpone:
Czekolada biała - 200 gWoda - 80 mlMascarpone - 250 gŚmietana 30 proc. - 250 ml schłodzonejLikier cytrynowy - 60 ml
-
Krem cytrynowy:
Żółtka - 15Cukier - 300 gSok cytrynowy - 250 mlSkórka z cytryny - z 1 cytrynyMasło - 180 g zimnego
-
Oraz:
Borówki amerykańskie - 350 gJeżyny - 350 gŻelatyna - 1/2 łyżeczkiŚmietana 30 proc. - 300 ml schłodzonejCukier puder - 2 łyżkiJeżyny - do dekoracjiBorówki amerykańskie - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie przemieszać ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać. Ciasto w keksówce pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 40 minut Czas zależy od wielkości formy. Ciasto kroimy w 1,5-centymetrowe plastry. Każdy z nich przekrawamy wzdłuż na pół, tak by powstały dość wąskie paski.
Robimy mus. W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę, likier i wodę, mieszając, by składniki się połączyły. Przelewamy do miski i łączymy z mascarpone. Śmietankę ubijamy, partiami dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej, mieszamy. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
Robimy krem cytrynowy. W rondelku lekko ubijamy żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy, stale mieszając. Mniej więcej po 15 minutach krem będzie dochodził do wrzenia - wówczas szybko zmniejszamy ogień i po trochu dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszając po dodaniu każdej porcji. Przecieramy przez sito, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy duże, głębokie przezroczyste naczynie - chodzi o to, by trifle był wysoki i by widać było jego warstwy. Na dnie układamy warstwę pasów ciasta, na nich rozsmarowujemy 1/3 kremu cytrynowego, posypujemy 1/3 owoców (wymieszanych borówek i jeżyn), układamy warstwę z 1/3 musu mascarpone. Tak układamy kolejne warstwy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Gdy spęcznieje, podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, cienką strużką wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Bitą śmietaną przykrywamy trifle i dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory