Trifle z jeżynami, borówkami i kremem cytrynowym

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 08.07.2020 14:39
(brak ocen)
OCEŃ
Trifle z jeżynami, borówkami i kremem cytrynowym
Trifle z jeżynami, borówkami i kremem cytrynowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie przemieszać ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać. Ciasto w keksówce pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 40 minut Czas zależy od wielkości formy. Ciasto kroimy w 1,5-centymetrowe plastry. Każdy z nich przekrawamy wzdłuż na pół, tak by powstały dość wąskie paski.

2 / 4

Robimy mus. W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę, likier i wodę, mieszając, by składniki się połączyły. Przelewamy do miski i łączymy z mascarpone. Śmietankę ubijamy, partiami dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej, mieszamy. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.

3 / 4

Robimy krem cytrynowy. W rondelku lekko ubijamy żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy, stale mieszając. Mniej więcej po 15 minutach krem będzie dochodził do wrzenia - wówczas szybko zmniejszamy ogień i po trochu dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszając po dodaniu każdej porcji. Przecieramy przez sito, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

4 / 4

Przygotowujemy duże, głębokie przezroczyste naczynie - chodzi o to, by trifle był wysoki i by widać było jego warstwy. Na dnie układamy warstwę pasów ciasta, na nich rozsmarowujemy 1/3 kremu cytrynowego, posypujemy 1/3 owoców (wymieszanych borówek i jeżyn), układamy warstwę z 1/3 musu mascarpone. Tak układamy kolejne warstwy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Gdy spęcznieje, podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, cienką strużką wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Bitą śmietaną przykrywamy trifle i dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.