Turbot w cieście filo

Turbot w cieście filo
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 2 kg fileta z turbotaKarczochy - 1Pieczarki - 200 gCiasto filo - 100 gTymianek świeży - 3 gałązki
-
Sos szampański:
Szalotka - 4Oliwa - Wg uznaniaŚmietana 30 proc. - 1/2 lWino białe - 200 ml musującego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Karczocha obieramy, zostawiając samo serce, które kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy z drobno pokrojonymi pieczarkami i tymiankiem.
2 / 3
Filety z turbota kroimy w kawałki (szer. 8 cm, po 2 na porcję), solimy, przekładamy grzybami z karczochem i zawijamy w ciasto filo. Pieczemy ok. 10 minut w 200°C.
3 / 3
Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę, podlewamy winem i redukujemy, dodając śmietankę. Gotujemy do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Na końcu cedzimy przez sitko.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory