Udka po belgijsku
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło klarowane - 60 gTymianek świeży - gałązkaMarchewka - 150 gCebula - 2Liść laurowy - 1Piwo jasne - 125 mlBulion drobiowy - 250 mlPomidory - 2Wątróbka drobiowa - 200 gMąka ziemniaczana - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. Udka nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy w brytfannie na maśle z każdej strony (czubatą łyżkę masła odkładamy). Dodajemy gałązkę tymianku, marchewki pokrojone w cienkie słupki, posiekane cebule i listek laurowy. Smażymy razem minutę lub dwie, wlewamy piwo, a po chwili bulion. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy pomidory i zmiksowaną wątróbkę, zagotowujemy, pozostawiamy 3 minuty na średnim ogniu. Wyjmujemy udka, do sosu wlewamy mąkę wymieszaną z odrobiną wody, doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Ponownie wkładamy kurczaka, wstawiamy do piekarnika (tym razem bez pokrywki) i zapiekamy 10-15 minut.
Aby sos był lśniący, dodajemy do niego resztę pokrojonego na kawałeczki masła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory