Udka po belgijsku

Magazyn Kuchnia 17.02.2021 17:18
(brak ocen)
OCEŃ
Udka po belgijsku
Udka po belgijsku
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. Udka nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy w brytfannie na maśle z każdej strony (czubatą łyżkę masła odkładamy). Dodajemy gałązkę tymianku, marchewki pokrojone w cienkie słupki, posiekane cebule i listek laurowy. Smażymy razem minutę lub dwie, wlewamy piwo, a po chwili bulion. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

2 / 3

Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy pomidory i zmiksowaną wątróbkę, zagotowujemy, pozostawiamy 3 minuty na średnim ogniu. Wyjmujemy udka, do sosu wlewamy mąkę wymieszaną z odrobiną wody, doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Ponownie wkładamy kurczaka, wstawiamy do piekarnika (tym razem bez pokrywki) i zapiekamy 10-15 minut.

3 / 3

Aby sos był lśniący, dodajemy do niego resztę pokrojonego na kawałeczki masła.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA