Zapiekane warzywa z kozim serem

Magazyn Kuchnia 10.07.2020 13:44
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekane warzywa z kozim serem
Zapiekane warzywa z kozim serem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku.

2 / 4

Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski.

3 / 4

Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera.

4 / 4

Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.