Zapiekane warzywa z kozim serem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bazylia - spora garść (3/4 szklanki)Czosnek - 1/2 łyżki posiekanegoSzalotka - 1/2 łyżki posiekanejParmezan - 1 łyżka startegoOrzeszki pinii - 1 łyżka uprażonychOcet winny - 1.5 łyżkiOliwa - 1/2 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Zapiekane warzywa:
Bakłażan - 1Cukinia - 1Dynia - 20-30 dag miąższuPapryka czerwona - 1Papryka zielona - 1Pomidory - 1 obrany, oczyszczony z nasion i zmiksowanyCzosnek - 2 łyżeczki roztartegoNatka pietruszki - 3 łyżki posiekanejBazylia - 2 łyżki posiekanejTymianek świeży - 1 łyżka posiekanegoSer kozi twardy - 35 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski.
Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera.
Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory