Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Magazyn Kuchnia 05.02.2020 14:27
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najpierw przygotuj groszek ptysiowy: zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie, aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste, przestudź je trochę, wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gdy przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szprycki i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. Piecz, aż kuleczki urosną i staną się złote (w temp. 200-220 st. C). Teraz przygotuj zupę: obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, a cebula będzie miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sitko i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Dodaj (niekoniecznie) mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody, zagotuj, przypraw. Wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada, dodaj do niej trochę koncentratu pomidorowego. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.