Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Zupa
Włoszczyzna - 20 dagWoda - 1,5 lSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smakuPomidory - 50-60 dag, świeżeCebula biała - 2 małeMasło - czubata łyżkaMąka pszenna - łyżka (opcjonalnie)Śmietana 22 proc. - 1/2 szklankiNatka pietruszki - łyżka, posiekana (może być koperek)Koncentrat pomidorowy - odrobina (opcjonalnie)
-
Groszek ptysiowy
Masło - 5 dagWoda - 1/2 szklankiSól - do smakuMąka pszenna - 10 dagJajka - 1Żółtka - 1Olej rzepakowy - do blachy (lub inny tłuszcz)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw przygotuj groszek ptysiowy: zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie, aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste, przestudź je trochę, wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gdy przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szprycki i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. Piecz, aż kuleczki urosną i staną się złote (w temp. 200-220 st. C). Teraz przygotuj zupę: obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, a cebula będzie miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sitko i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Dodaj (niekoniecznie) mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody, zagotuj, przypraw. Wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada, dodaj do niej trochę koncentratu pomidorowego. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory