Żurek na kiełbasie
Żurek na kiełbasie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Żurek - 2 szklanki gotowego zakiszanegoKiełbasa - 30 dag białejBoczek wędzony - 10 dagJajka - 2 na twardoCebula - 1Grzyby suszone - 1 dagCzosnek - 2 ząbkiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklankiLiść laurowy - 1Ziele angielskie - 2-3 ziarnaMajeranek suszony - 2 łżeczkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuZiemniaki - Wg uznania (ugotowane)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę.
2 / 3
Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę oraz czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy. Grzyby pokrój w paski i też dodaj do zupy.
3 / 3
Wlej żur, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Jajka pokrój na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą. Pozostały boczek wysmaż na suchej patelni. Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory