Żurek z kapustą
Żurek z kapustą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Zakwas na żurek - 3 szklankiWywar z wędzonki - 1,5 l (lub na kościach wieprzowych albo boczku)Kapusta biała - 30 dag, słodkaLiść laurowy - 1Ziele angielskie - wedle uznaniaCebula biała - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMajeranek suszony - do smakuMąka pszenna - łyżkaŚmietana 18 proc. - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój kapustę w wąskie paski. Zagotuj wywar, dodaj listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz przekrojoną na pół i podpieczoną cebulę. Dodaj kapustę, gotuj, aż będzie zupełnie miękka. Wtedy wlej zakwas na żurek oraz śmietanę roztartą z mąką na jednolitą papkę. Wymieszaj, zagotuj, pozostaw na ogniu przez minutę lub dwie. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żurek możesz podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory